11-10-2023

Demokratama šest mjesta i zamjenik premijera, ZBCG dobija Skupštinu, Bošnjaci van Vlade

Mandatar Milojko Spajić ponudio je Demokratskoj Crnoj Gori da uđu u Vladu, što su oni na elektronskoj sjednici Predsjedništva i prihvatili. Demokratama je tako ponuđeno Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja sjevera. Dobiće i mjesto zamjenika premijera. Pripašće im dva mjesta potpredsjednika Vlade. Vlada će imati 18 ministarstava. Za Spajića nije bio prihvatljiv uslov Bošnjačke stranke da u vladu uđe i SD. Oni su za sada van Vlade, koja će imati podršku najmanje 49 poslanika.


Foto: Arhiva/Vijesti

Pri sadašnjem stanju, mandatar Spajić najvjerovatnije će obezbijediti podršku od najmanje 49 poslanika za formiranje 44. vlade. Kako nezvanično saznajemo, nakon što je mandatar dogovorio sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" manjinsku podršku, Demokrate su održale sjednicu Predsjedništva i prihvatile ponudu za učešće u 44. vladi.

Portal RTCG saznaje da je lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa parlamenta.

Umjesto te pozicije, dobiće dodatne pozicije u Vladi.

Mjesto šefa parlamenta pripašće ZBCG, odnosno najverovatnije Andriji Mandiću kao i još 40 odsto mjesta po dubini. Demokratama bi trebalo da pripadne bezbjednosni sektor, a SNP bi zadržao postojeće resore. U Vladi bi se mogla naći i Ujedinjena koja je svoju podršku uslovila ulaskom koalicije ZBCG. Njima bi najverovatnije pripao resor prosvjete.

Albanske partije su voljne da participiraju u Vladi, dok je Bošnjačka stranka pod velikim znakom pitanja, to jest, pri sadašnjem stanju van su Vlade. Oni su protiv formiranja vlasti sa ZBCG. Pošto njihovi glasovi u ovoj varijanti nijesu neophodni, postoji velika mogućnost da se oni presele u opoziciju.



Izvor: Portal RTCG