11-05-2020

Demokrate Budva: Jelušić potencijalno veća opasnost po morsku obalu od dosadašnjih laureata

Da li su se otvorene diskoteke koje su se skoro tri decenije nalazile u blizini Savičića potoka, a predhodne godine su se isključivo na inicijativu i prateći akciju Opštine Budva uklonile sa pomenute lokacije, sada izmjestile na lokaciju koja je 50 metara udaljena od hotela „Aleksandar“ i „Slovenska plaža“, jedno je od najčešćih pitanja koje ovih dana od strane građana stiže na adresu budvanskih Demokrata, navode iz ove partije.



Kako naglašavaju, to pitanje sada oni adresiraju na JP "Morsko dobro" i gospodina Predraga Jelušića, srećom, kako dodaju, nesuđenog ministra turizma.

"Kažemo srećom, jer je gospodin Jelušić aktivnim žmurenjem na betoniranje, otimanje i uzurpaciju prioblanog pojasa naše opštine, vršeći funkciju direktora JP "Morsko dobro" sebe kandidovao kao potencijalno veću opasnost po morsku obalu od dosadašnjih laureata, gospode Predraga Sekulića, Branimira Gvozdenovića i Pavla Radulovića", podvukli su iz Demokrata uz očekivanje da i njima i javnosti odgovori na, kako su naveli, vrlo značajno pitanje.

Naime, kako navode, na pomenutoj lokaciji, u blizini hotela "Aleksandar" u toku su vrlo aktivni građevinski radovi na privatnom zemljištu, a da predhodno te lokacije nisu u Planu privremenih objekata "Morskog dobra" predviđene kao diskoteke ili ugostiteljski objekti.

"Svi smo svjedoci radova na iskopima na zelenoj površini, betoniranju površine od preko 100 metara kvadratnih i pravljenju bazena, kao i dograđivanju postojećeg objekta i dogradnjom sprata. A sve to na parceli 2913/3 KO Budva, koji se u Planu privremenih objekata vodi pod brojevima 7.4. i 7.5. Uvidom u Plan došli smo do informacije da je na pomenutoj parceli predviđen zabavni park površine 100 metara kvadratnih (gotovi fabrički aparati postavljeni postojećoj podlozi) i kisok od šest metara kvadratnih", piše u saopštenju.



Oni smatraju da oku objektivnog posmatrača način i obim u kom se izvode radovi na toj lokaciji liče na sve sem na zabavni park.

"Osim ukoliko u "Morskom dobru" nisu izdali UT uslove po kojima je moguće uraditi veliki gvozdeni most, visine dva metra, iznad bazena dubine pola metra i to je po njihovim kriterijumima park za zabavu. Ovim putem pozivamo i nadležnu građevinsko-urbanističu inspekciju i "Morsko dobro" da posjete predmetnu lokaciju i obavjeste javnost o čemu se zapravo tamo radi."




Kako dalje navode, prosto je nevjerovatno da se visoki turizam, privređivanje našeg najznačajnijeg hotelskog preduzeća i sama turistička ponuda podređuju nećijim ličnim apetitima i najnižoj vrsti ponude.

"Konačno, od odgovora prozvanih, ali i od toga kakva će se vrsta djelatnosti obavljati u toku ljeta, zavisi i to da li ćemo protiv odgovornih, počev od gospodina Jelušića, ali i vršioca dužnosti ministra održivog razvoja i turizma, gospodina Duška Markovića podnijeti krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja", piše u saopštenju.

"Posebno iz razloga što će se po ko za koji put dokazati da oni ne poštuju ni svoje zakone i planove. Ovaj način ophođenja gospodina Jelušića govori vrlo jasno građanima Budve da se način postupanja DPS-a ni za milimetar nije promjenio od vremena vladavine Svetozara Marovića i suvišno je više i pominjati da je OO DPS Budva samo obična lutka u rukama centrale u Podgorici", zaključuju budvanske Demokrate.