29-12-2021

DF Budva: Održati sjednicu i usvojiti budžet, grad i građani moraju biti iznad politike

Demokratski front Budva održao je danas konferenciju na kojok su odbornici tog političkog saveza ukazali na negativne posljedice eventualnog neusvajanja budžeta za 2022. godinu i pozvali svoje koalicione partnere da prisustvuju sjednici lokalnog parlamenta koja je zakazana za 31. decembar.


Foto: portal RTV Budva

Na konferenciji su govorili Marijana Božović, Nikola Kralj, Jelena Medigović i Filip Vujović iz Nove sprske demokratije (NSD) i Mirjana Gregović iz Demokratske narodne partije (DNP).

Odbornica NSD Marijana Božović poručila je da će Klub odbornika "Marko Bato Carević" interes građana uvijek stavljati ispred svega, da će poštovati izbornu volju i nastaviti sa radom za dobrobit grada i građana.

"Nećemo pristati na ucjene, manipulacije, trgovine direktorskim stolicama, a ni na političke igre kako bi se sjednica održala. Napominjemo da je zakonska obaveza da se budžet usvoji do 31. decembra i pozivamo kolege odbornike da izvršavaju svoje radne obaveze za koje primaju plate, da se pojave na sjednici, kako bi se izglasao budžet za dobrobit građana, ili da javno istupe i snose posljedice za nepovratnu štetu koja će se destiti u slučaju da se u petak ne održi sjednica i ne usvoji budžet. Grad i građani moraju biti iznad politike", kazala je Božović.

Govoreći o eventualnom neusvajanju budžeta za 2022. godinu i mogućnosti privremenog finansiranja, Nikola Kralj iz NSD-a ocijenio je da se Opština nalazi u riziku da se nastavi loša praksa koju, kako je istakao, praktikuju Demokrate i njihovi funkcioneri koji se nalaze na čelu Skupštine.

Takva praksa, kako je napomenuo, donosi veoma štetne posljedice za grad i građane.

Sa druge strane, on je istakao da ga posebno raduje što su građani pokazali odgovornost i prepoznali momenat kada treba da se održi sjednica lokalnog parlamenta.

"Imali smo situaciju da su prije dvije nedjelje građani podnijeli peticiju i da je bilo oko 630 potpisnika koji su tražili od svih nas odbornika da održimo sjednicu i donesemo sve akte koji su od krucijalnog značaja za grad. Siguran sam da građani dobro znaju da problem nije u nama, da mi svoj posao radimo i bez njihovih inicijativa, ali, isto tako, za održavanje sjednice potrebno je da se odazovu i drugi članovi parlamentarne većine", naveo je Kralj.

On je ukazao da je klub odbornika "Marko Bato Carević" bio ignorisan od strane Skupštine opštine Budva. Kako je istakao, zahtjev tog kluba za održavanje sjednice po hitnom postupku nije razmatran i sjednica je zakazana za posljednji dan godine.

"Potvrda ove činjenice je da smo prije par dana imali sjednicu Odbora za izbor i imenovanja, a pored člana iz našeg odborničkog kluba niko drugi se nije pojavio. Predstavnici DPS-a su se odlučili za bojkot, a sa njima su se udružili i odbornici iz redova Demokrata."

Kralj je upozorio na moguće posljedice neodržavanja sjednice.

"Prema novom zakonu o Privrednim društvima statuti svih opštinskih firmi moraju se usaglasiti do 31. decembra. Ukoliko do toga ne dođe imaćemo dramatične posljedice, a to je veliki rizik da se ugase sva preduzeća kao što su Komunalno, Vodovod i Parking servis. Nedolaskom na sjednicu odbornici DPS-a, Demokrata i ostalih rizikuju da naši sugrađani ostanu be posla pred Novu godinu i božićne praznike", kazao je Kralj i apelovao na kolege da se pojave na narednom zasjedanju lokalnog parlamenta.

O posljedicama neodržavanja sjednice koja je zakazana za petak govorila je i Mirjana Gregović, odbornica Demokratske narodne partije. Ona je kazala da, ukoliko budžet ne bude usvojen, sve što se finansira iz budžeta neće moći da funkcioniše.

"U svakodnevnom životu, ako govorimo o zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj politici, to znači da neće biti turističke ambulante u Petrovcu u periodu ljetnje sezone, kao ni podstanice hitne medicinske pomoći u tom dijelu opštine. Neće biti jednokratne socijalne pomoći gdje spadaju naknade za novorođenu djecu. Neće biti besplatnog autobuskog prevoza za đake i penzionere. Aktivnost Crvenog krsta biće zamrznuta, kao i aktivnosti Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi. Ovo je samo vrh ledenog brijega", poručila je Gregović i istakla da će odbornici Demokratskog fronta biti prisutni na sjednici, te dati svoj doprinos da se budžet usvoji", kazala je Gregović.

Istog mišljenja je i odbornica Nove srpske demokratije Jelena Medigović.

"Nama je na prvom mjestu interes građana pa se nadam da će i oni svojim dolaskom na sjednicu pokazati da im je to bitnije od političkih prepucavanja. Za odborničke dužnosti mi ipak primamo nadoknadu, pa se nadam da se neće pridružiti praksi kolega iz opozicije i da će plate uzimati, a na sjednice neće dolaziti", rekla je ona.

Medigović je ocijenila da bi neusvajanje budžeta uticalo i na rad Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Biseri", koji bi, u tom slučaju, ostao bez značajnog dijela finansija.

"Primili bi do marta mnogo manje novca nego što je predviđeno ovim budžetom, a bilo je planirano da budvanski Dnevni centar po prvi put brine i o građanima starijim od 26 godina. Nedolaskom na sjednicu i neizglasavanjem budžeta dovodite ove stvari u pitanje, pa molim sve kolege da ne stavljaju interese partije ispred interesa onih kojima su ova sredstva najpotrebnija", kazala je Medigović.

Odbornik Nove srpske demokratije Filip Vujović osvrnuo se na kapitalne investicije za tekuću godinu i podsjetio da je za tu namjenu budžetom predviđeno preko 12 miliona eura. On je kazao da je u pitanju razvojni budžet i da obuhvata preko 35% planiranih sredstava.

"Neusvajanjem Plana investicija Opština neće biti u mogućnosti da realizuje projekte na vrijeme. Sve da se plan usvoji u narednih mjesec ili dva, nećemo moći da započnemo radove zbog stupanja na snagu odluke o zabrani gradnje u toku ljetnje turističke sezone. Nakon završetka sezone nemoguće je završiti projekte u tekućoj godini, što po automatizmu prouzrokuje kašnjenje projekata za narednu godinu", istakao je Vujović.

On je podsjetio i na riječi predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića koji je kazao da je "svako ko ne dođe u Skupštinu da glasa za budžet izdajnik i sluga DPS-a" upitavši da li isti aršini važe za "njegove odbornike u Skupštini opštine Budva".

"Isto kao što Crna Gora bez usvojenog budžeta ne bi mogla da funkciniše, tako sigurno ne bi ni naša Opština u 2022. godini", kazao je Vujović.


M.S.