06-11-2023

Djeca do druge godine ne treba da gledaju u ekran, do pete samo sat dnevno

Djeca mlađa od dvije godine ne treba da gledaju u ekran, a do pete godine ne više od sat vremena dnevno, upozoravaju švedski pedijatri.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Maloj djeci mlađoj od dvije godine ne bi trebalo dozvoljavati da koriste pametne telefone, tablete ili da gledaju televiziju, navodi Švedska asocijacija pedijatara.

Švedski stručnjaci takođe ističu da je djeci od druge do pete godine dovoljno sat vremena dnevno da budu pred nekim ekranom.

Uprkos tome što se već dugo vremena zna za negativan uticaj ekrana i plave svjetlosti na razvoj djece, roditelji vrlo često ne poštuju savjete.

U novim smjernicama švedski stručnjaci objašnjavaju da je ograničenje izloženosti ekranima ključno, kao i učenje djece navikama zdrave ishrane ili bezbjednosti u saobraćaju.

Nedavno su i zvaničnici u Danskoj objavili pravila da mlađima od dvije godine treba dozvoliti korišćenje uređaja samo u "veoma specijalnim slučajevima", poput onih koji imaju problem sa učenjem.

"Iako digitalni ekrani mogu da budu izvor korisnih informacija, zabave i nude mogućnost kontaktiranja drugih osoba, mladi mozgovi još nijesu zreli da bi mogli da prime, te korisne stvari", ističu švedski pedijatri.

Djeca koja često koriste pametne telefone, tablete ili kompjuterske ekrane su razdražljiva, imaju lošiju koncentraciju i sjećaju se informacija dva puta kraće od djece koja ne koriste pomenute uređaje.

Studije su takođe pokazale da su djeca koja provode dosta vremena ispred ekrana podložnija bihevioralnim problemima, pa čak i dječjoj depresiji.

Izvor: RTS