06-05-2014

Do kraja sedmice dionica Mainskog puta u potpunosti završena

Gradjani Budve i brojni turisti od sjutra su bogatiji za još jednu modernu saobraćajnicu. Dionica Mainskog puta, od zaobilaznice do skretanja za naselje Lazi već decenijama predstavlja jedan od najproblematičnijih "saobraćajnih čvorova" u našem gradu, pa se završetak radova koji su započeti 14. januara ove godine sa nestrpljenjem iščekuje.

Do kraja sedmice dionica Mainskog puta u potpunosti završena | Radio Televizija Budva

Nadležni u lokalnoj upravi podsjećaju na cijeli postupak koji je prethodio konačnoj realizaciji ovog značajnog projekta:

1. Izrada projekta je povjerena budvanskom preduzeću "Geomont" i koštala je 18.200 eura, a podrazumjeva obije faze izgradnje, od zaobilaznice do trafo stanice u Lazima.

2. Na osnovu postupka javnih nabavki broj 24/08 potpisan je Ugovor o realizaciji projekta sa preduzećem "Gugi commerce" iz Budve, 11.06.2008. godine u iznosu od 304.694 eura.

3. Pristupilo se izuzimanju zemljišta od gradjana Budve čije parcele se graniče sa saobraćajnicom. Opština je tokom 2013. godine, od 10 porodica izuzela 498 kvadratnih metara i po tom osnovu platila 191.000 eura. Opština je, po osnovu izuzimanja, ostala dužna još jednom vlasniku zemljišta 32.547 eura, zbog neriješenih imovinsko pravnih pitanja unutar same porodice. Nadležni u Opštini ističu izuzetno korektnu saradnju i izražavaju zahvalnost svim porodicama ovog dijela naselja Maini.

4. Nakon izuzimanja uslijedilo je izdavanje gradjevinske dozvole od strane Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj.

5. Preduzeće "Gugi commerce" je, nakon sprovedenog postupka izuzimanja i plaćanja vlasnicima pograničnog zemljišta, u skladu sa Ugovorom, započelo radove 14. januara 2014. godine i završilo ih izuzetno kvalitetno, prema ocjeni nadzornog organa, preduzeća "Zigma" iz Nikšića, koje je angažovano od strane Opštine, a za svoje usluge plaćeno 4.998 eura.

Dužina novog puta u vlasništvu opštine Budva iznosi 130, a širina sa trotoarima oko 8 i po metara.

Nakon asfaltiranja koje treba da bude završeno danas, u naredna dva dana uslijediće iscrtavanje i postavljanje signalizacije i već krajem ove sedmice ova značajna dionica Mainskog puta biće u potpunosti završena.

Iz lokalne samouprave naglašavaju da ova investicija od samog početka, pa do kraja realizacije predstavlja još jedan dokaz odgovornog i transparentnog rada nadležnih službi u interesu gradjana Budve i brojnih turista koji gravitiraju naseljima Maini i Lazi, a ugovor na osnovu kojeg su radovi uspješno završeni je potpisan i realizovan u skladu sa zakonom i odgovornim društvenim poslovanjem.