26-09-2014

Do sredine 2015. konkretne odluke o regionalnim projektima

Konkretne odluke o načinima realizacije prioritetnih regionalnih projekata biće donijete do sredine naredne godine kada će biti održan samit zemalja zapadnog Balkana, zaključeno je na jučerašnjem sastanku ministara ekonomije regiona.

Do sredine 2015. konkretne odluke o regionalnim projektima | Radio Televizija Budva

Iz crnogorskog Ministarstva ekonomije saopšteno je da je dogovoreno da sve zemlje regiona, kroz proces intenzivne komunikacije, definišu prioritetne projekte koji su od regionalnog značaja i čija realizacija će biti rezultat regionalne incijative.

„Kroz našu dosadašnju komunikaciju lista najznačajnijih projekata je iskristalisana – to su projekat izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), projekat izgradnje Jadransko-jonskog puta i pruga Beograd Bar. Kroz proces intenzivne komunikacije sve zemlje regiona će definisati svoje prioritete iza kojih će svaka od njih stati i tražiti pomoć u njihovoj realizaciji“, kazao je ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić, koji je razgovarao sa ministrima regiona na marginama konferencije Ekonomija – Osnov povezivanja zapadnog Balkana koji se održava u Budvi.

Kavarić je kazao da se radi o projektima koji su ne samo od regionalnog, već i evropskog značaja.

On je dodao da je na sastanku donijet operativni dogovor kako doći do konačne liste projekata.

„Sljedeći samit svih zemalja regiona, kao što je bio nedavni u Berlinu, biće održan u istom priodu iduće godine u Beču i nadam se da ćemo biti u kapacitetu da donesemo vrlo praktične i konkretne predloge po pitanju projekata i eventualno donesemo odluke o načinu njihove realizacije“, rekao je Kavarić.

Sastanku na marginama konferencije u Budvi prisustvovali su ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak, ministar ekonomije Makedonije Bekim Neziri, ministar ekonomskog razvoja Kosova Fadil Ismaijili, pomoćnik ministra ekonomije Bosne i Hercegovine Dragan Milović, pomićnik ministra ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Sabina Koleša i savjetnik ministra ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Albanije Alba Karoši.