06-11-2023

Doba dana kada najviše griješimo na poslu

Produktivnost zaposlenih opada tokom popodneva, prema nedavno objavljenoj studiji u naučnom časopisu PLOS ONE.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Tokom dvije godine, istraživači su proučavali 800 zaposlenih koji rade u kancelariji, a ne kod kuće. Za razliku od drugih studija koje su ispitivale produktivnost radnika, ova se nije oslanjala na samoevaluaciju ili povratne informacije od šefova.

Umjesto toga, istraživači su pratili metriku korišćenja računara kao što su brzina kucanja, aktivnost miša i greške pri kucanju.

Najviše grešaka u kucanju zabilježeno je u popodnevnim satima. Konkretno, došlo je do smanjenja aktivnosti računara i povećanja broja tipfelera u petak popodne.

„Naš nalaz je u skladu sa sličnim istraživanjem koje je pokazalo da broj zadataka koje zaposleni obavljaju opada u četvrtak i petak“, rekao je za „Science Daily“ Tehiun Roh, koautor studije i docent na odeljenju za epidemiologiju na Teksaškom A&M univerzitetu.

Autori studije napominju da ovo istraživanje dodaje sve veći broj dokaza da bi radna mjesta trebalo da omogućavaju veću fleksibilnost. Većina radnika, pokazuju ankete, pozdravila bi ovu promjenu. Prema istraživanju Monster-a, 61 odsto zaposlenih je reklo da bi radije radilo četiri dana u nedjelji, prenosi Index.hr.

„Fleksibilno radno vrijeme, hibridni rad ili četvorodnevna radna nedjelja mogu pomoći u ublažavanju negativnih efekata dugih radnih nedjelja i promovisanju boljeg blagostanja i produktivnosti zaposlenih“, navode autori studije.