09-05-2018

Dodatni ispit iz završne godine osnovnih studija u septembarskom ispitnom roku

Na inicijativu Studentskog parlamenta Univeziteta Crne Gore na današnjoj sjednici Senata, usvojen je prijedlog kojim se studentima završne godine osnovnih studija daje mogućnost da u okviru septembarskog ispitnog roka, a uoči početka nove studijske godine, polažu i dodatno - neprijavljen i nepoložen jedan ispit iz završne godine studija, bez obzira na broj ECTS kredita.

Dodatni ispit iz završne godine osnovnih studija u septembarskom ispitnom roku | Radio Televizija Budva

"U proteklom periodu Studentski parlament UCG, dobio je veliki broj molbi studentskih vijeća na svim jedinicama UCG, kao i značajan broj individualnih zahtjeva studenata da im se omogući da prije početka nove studijske godine, a nakon završetka septembarskog ispitnog roka, omogući da polažu još jedan ispit ukoliko je to posljednja preostala obaveza koju imaju na osnovnim studijama. Naime, zbog ograničenja prijave i to sa najviše 60 ECTS tokom jedne studijske godine, studenti često dolaze u situaciju da su zbog jednog ispita spriječeni da završe studije u roku, te dolazi do produžetka studiranja zbog nepoloženog jednog ispita. To takođe, dodatno podstiče finansijsko opterećenje skromnih studentskih budžeta", kazali su iz Studentskog parlamenta.

Stoga je Studentski parlament UCG predložio, a Senat kao najviše akademsko tijelo Univerziteta Crne Gore prihvatio, da se u okviru septembarskog ispitnog roka koji je prepoznat Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta Crne Gore, a uoči početka nove studijske godine, za studente završne godine osnovnih studija, organizuje i dodatni termin za polaganje jedinog preostalog ispita na osnovnim studijama, čime bi stekli Bečelor diplomu i pravo upisa na specijalistički nivo studija, bez prolongiranja od godinu kako je to sada slučaj.

Kako se ističe u saopštenju Studentskog parlamenta, Odlukom Senata definisano je da će organizaciona jedinica organizovati dopunsku-dodatnu nastavu, u periodu do početka studijske 2018/19. godine, odnosno u periodu od 10. do 16. septembra kako je utvrđeno izmjenama Akademskog kalendara za studijsku 2017/18.godinu. Septembarski ispitni rok za polaganje jedinog preostalog ispita sa završne godine osnovnih studija, organizovaće se u terminu od 17. do 23. septembra.