23-12-2020

Dodijeljeno 108 ekonomskih državljanstava

Ministarstvo utrašnjih poslova (MUP) je u ovoj godini donijelo 108 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, preko programa ekonomskog državljanstva, a do sada je tim osobama izdato 39 pasoša.


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Po osnovu izdatih rješenja, ti pojedinci mogu da podignu pasoš. Imena osoba koja su dobila državljanstvo su i dalje tajna, piše Dan.

Iz MUP-a na čijem čelu je Sergej Sekulović, koji je na toj poziciji naslijedio Mevludina Nuhodžića, kazali su Danu da su rješenja o državljanstvu izdali za 36 aplikanata i 72 člana njihovih porodica.

“Rješenja su donijeta u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, za koje je Agencija za investicije Crne Gore sprovela prethodni postupak u vezi posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore u skladu sa odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom, radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore”, naveli su iz MUP-a.

Program ekonomskog državljanstva je počeo prošle godine.

Iz MUP-a su naveli da prošle godine nijesu izdali nijedno rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo po osnovu navedenog programa.

Kako su naveli, od tih 108 osoba, do 18. decembra je izdato 39 pasoša, od čega 13 aplikantima a 26 članovima porodica.

“Osobe koje su stekle crnogorsko državljanstvo po osnovu posebnog programa su državljani Egipta, Ruske Federacije, Bjelorusije, Turkmenistana, Kraljevine Saudijske Arabije, Kine, Pakistana, Libana, Irana, Kazahstana i Hong Konga. Shodno članu 37 Zakona o crnogorskom državljanstvu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavezno da drugim korisnicima dostavi podatke iz registra državljana samo ako su zakonom ovlašćeni da koriste te podatke ili na zahtjev, odnosno uz saglasnost lica na koje se ti podaci odnose”, kazali su Danu odgovarajući na pitanja iz kojih su država osobe koje su dobile ekonomski pasoš i koje su to osobe.


(MINA Business)