21-04-2023

Dogovorena jača saradnja crnogorskog pravosuđa i EUROJUST-a

Crnogorsko pravosuđe i agencije Evropske unije za pravosudnu saradnju (EUROJUST) jačaće saradnju pogotovo u istragama teških oblika kriminala, koje sprovodi Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore. To je dogovoreno danas u Hagu tokom posjete ministra pravde Crne Gore Marka Kovača sjedištu te institucije.


Foto: Ministarstvo pravde

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Kovač i generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju Branimir Janjević razgovarali su danas sa predsjednikom EUROJUST-a Ladislavom Hamranom a sastanku je prisustvovala i državna tužiteljka za vezu sa EUROJUST-om Jelena Đaletić.

"Na sastanku je razgovarano o značaju međunarodne pravosudne saradnje u oblasti prekograničnog organizovanog kriminala, i dogovoreno jačanje saradnje između crnogorskog pravosuđa i EUROJUST-a, pogotovo u istragama teških oblika kriminala, koje sprovodi Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore", kazali su iz Ministarstva.

Kako se dodaje u saopštenju, "konstatovano je obostrano zadovoljstvo zbog pokretanja projekta Western Balkans Crim Just, koji će zemljama Zapadnog Balkana pružiti veće mogućnosti za saradnju u procesuiranju organizovanog kriminala, prvenstveno kroz pružanje finansijske i ekspertske podrške EUROJUST-a, i ohrabriti uspostavljanje zajedničkih istražnih timova između zemalja Zapadnog Balkana".

Podsjećamo, EUROJUST je agencija Evropske unije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima sa sjedištem u Hagu, osnovana 2002. godine. U njenom radu učestvuju predstavnici država članica Evropske unije, s ciljem povećanja efektivnosti saradnje i koordinacije između nadležnih tijela država članica EU u sprovođenju istraga i gonjenja teškog prekograničnog i organizovanog kriminala, kao i za unaprjeđenje postupaka pružanja složenijih oblika međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i ubrzanje postupaka izručenja.


Izvor: Portal RTCG