29-01-2023

Đoković osvojio 10. titulu na Australijan openu i stigao Nadala na 1. mjestu vječne liste

Nestvarna trka za zvanjem najboljeg tenisera u istoriji danas je dobila novu dimenziju - Novak Đoković je u finalu Australijan opena savladao Stefanosa Cicipasa 6:3, 7:6, 7:6 i 22. grend slem titulom se izjednačio na čelu vječne liste sa Rafaelom Nadalom.

Đoković osvojio 10. titulu na Australijan openu i stigao Nadala na 1. mjestu vječne liste | Radio Televizija Budva

Foto: Reuters

Uzgred, postao je drugi igrač u istoriji koji je na jednom od četiri najveća turnira osvojio dvocifren broj pehara, nakon Nadala, koji je na Rolan Garosu 14 puta podizao Kup musketara.

Đoković se i vratio na 1. mjesto ATP liste, pa će od sjutra početi 374. sedmicu vladavine. I po tome je apsolutni rekorder, a do kraja karijere nije nedostižan ni učinak Džima Konorsa, koji ima 109 titula. Srpski as je sada na 93...

Nole je rutinski dobio prvi set, napravio brejk u 4. gemu i rutinski ga sačuvao, jer je na svoj servis izgubio samo pet poena.

U drugom je dozvolio prvu brejk loptu u 10. gemu, koja je bila ujedno i šansa za set, ali se izvukao i onda taj-brejk dobio 7:4.

Na startu 3. seta mu je Grk oduzeo servis, 35-godišnji Beograđanin odmah uzvratio, a onda u pet sljedećih gemova u kojima je imao prednost početnog udarca izgubio samo dva poena, tj. vezao ih čak 17 zaredom.

I Cicipas je rutinski čuvao svoj servis do taj-brejka, da bi Đoković odmah napravio dva mini-brejka, poveo 5:0 i tada je praktično sve bilo riješeno. Momak rođen prije 24 godine u Atini je smanjio na 5:3, ali je Novak sjajnom kombinacijom došao do tri meč-lopte.

Grk je spasao prve dvije sjajnim servisima, ali je Nole stavio tačku izvanrednim forhendom na liniju.


(Vijesti)