17-10-2022

Dokumentarac o Crnoj Gori emitovan na njemačkom javnom servisu

Njemačkim gledaocima je kroz dokumentarac Veličanstven odmor između Jadranskog mora i planina, u okviru popularne emisije "Wunderschön" na Javnom servisu (WDR), predstavljena Crna Gora kao atraktivna turistička destinacija.

Dokumentarac o Crnoj Gori emitovan na njemačkom javnom servisu | Radio Televizija Budva


Foto: NTO

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) je saopšteno da je dokumentarac rezultat posjete novinske ekipe WDR koji su tokom maja, uz podršku NTO-a, boravili u našoj zemlji.

“Poznato TV lice, voditelj Ramon Babazadeh, je gledaoce sproveo kroz ljepote Skadarskog jezera, Ulcinja, Kotora, Herceg Novog, Danilovgrada, Kolašina, kao i Nacionalnog parka Durmitor”, navodi se u saopštenju.

Poseban akcenat stavljen je na prirodne ljepote, kulturne i istorijske znamenitosti, ali i adrenalinske aktivnosti poput kajt surfing-a i raftinga na rijeci Tari. Babazadeh je u emisiji poručuo da je Crna Gora savršena destinacija koja ima mnogo toga da ponudi, te da je čudno kako Njemci nijesu u potpunosti upoznati sa raznolikostima turističke ponude.



“Upoznao sam divlju ljepotu ove balkanske države, planinske pejzaže, prelijepe obale, a i nevjerovatno srdačne ljude sa kojima smo se družili uz logorsku vatru i probali riječnu ribu. Pješčane plaže, obala Kotora, najveće jezero na Balkanu, kristalno čista rijeka Tara i gostoljubivi domaćini, su učinili da ovo putovanje bude nezaboravno”, kazao je Babazadeh.

Kao posebne turističke atrakcije voditelj izdvaja tvrđavu Svetog Ivana u Kotoru, jednu od najljepših pećina – Plava Špilja, manastir Ostrog, raskošne plaže na Adi Bojani, kao i velelepni most na Đurđevića Tari. Tokom boravka, upoznao se i sa Njemcima koji već određeni period žive u našoj zemlji, te poručuju da su fascinirani Crnom Gorom.

Helga i Igor koji već nekoliko godina žive u Tivtu, ističu da je igra mora i planina u Crnoj Gori prelijepa, te da se u našoj zemlji osjećaju potpuno sigurno.

“Mi smo u Crnoj Gori od 2014. godine i veoma smo srećni ovdje, ne žalimo ni za jednim danom što smo došli u ovu predivnu zemlju. Stanovnici Crne Gore su preljubazni i domaćinski nastrojeni, pa se svako ovdje osjeća dobrodošlim. Iako se vidi da sam strankinja, nikada nisam imala negativne ili neprijatne situacije. Veoma se osjećam bezbjedno i raduje me što žene ovdje mogu same da putuju”, kazala je Helga.

Alex i Anke poručili su da nijesu baš na početku bili oduševljeni tom idejom da žive u Crnoj Gori, jer im je bila nepoznanica. Ističu da su već u prvoj nedelji boravka u destinaciji promijenili mišljenje, te da se sigurnije osjećaju ovdje, nego u Frankfurtu.

Premijera dokumentarca Veličanstven odmor između Jadranskog mora i planina je bila 9. oktobra na njemačkoj televiziji WDR, dok će u narednom periodu biti emitovan i u ostalim pokrajinama putem javnog servisa.

O popularnosti ove televizije govori i činjenica da je premijeru odgledalo 400 hiljada ljudi, te se očekuje da će emitovani dokumentarac imati pozitivan efekat na promociju naše zemlje u Njemačkoj.