19-08-2019

Domaća šalša

Ako ste ljubitelj paradjza ili ga u bašti imate više nego što vam je potrebno za svakodnevnu upotrebu, evo recpta kako napraviti svaršenu domaću šalšu za zimu.

Domaća šalša | Radio Televizija Budva

Sastojci:

Pet kg paradajza
jedan kg luka
jedna glavica češnjaka
jedan dcl maslinovog ulja
dva, tri kom lista peršuna i celera
po želji soli

Priprema

Birajte samo skroz zrele paradjze. Operite ih i ogulite od vanjske kožice. To ćete lakše napraviti ako ih najprije ubacite na sekundu u proključalu vodu. Kad ste ih ogulili usitnite ih u blenderu ili sa štapnim mikserom. Ne trebate prejako jer će se ukuvati.

Luk i češnjak očistite i narežite na sitne kockice. Operite listove peršuna i celera i takođe ih sitno nasjeckajte.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje, ubacite luk i malo prodinstajte, pred kraj dodajte češnjak. Ubacite usitnjene paradjze i kuvajte na laganoj vatri. Kuvajte dok se tekućina malo ne reducira i dok niste zadovoljni gustoćom šalše. Posolite prema vlastitoj procjeni i pred sam kraj dodajte sjeckani peršun i celer .


Posluživanje:

Ako šalšu spremate u staklene tegle čuvajte je na hladnom ili u frižideru, jednom otvorena teglaa mora se potrošiti u kratkom vremenu i obavezno je držite u frižieru. Ako pak šalšu spremate u plastične posudice, neka one budu male tako da budu za jedno jelo pa je odmrznite neposredno prije kuvanja.

Ovu šalšu možete dodavati uz sve što želite: mljeveno meso, prodinstanu piletinu, svinjetinu ili povrće po sopstvenomom ukusu i dobit ćete odličan prilog vašem glavnom jelu.

Prijatno!