14-03-2020

Domaći sirup: Najbolje konzumirati odmah po buđenju

Domaći sirup za dizanje imuniteta dodajte u mlaki, nikako u vrući čaj kako biste iskoristili sve dobrobiti meda koji je osjetljiv na visoku temperaturu.



Kurkuma, đumbir i med spadaju u sam vrh najmoćnijih prirodnih lijekova koji jačaju imunitet i tjeraju bolesti, a osim zbog ljekovitih svojstava privlačni su i zbog ukusa.

Svježa kurkuma nije poput suve dostupna na svakom koraku, ali se može kupiti u trgovinama zdrave hrane. Preporučuje se u kombinaciji sa biberom, koji podstiče njeno djelovanje.

Kako biste napravili domaći "čarobni napitak" za zdravlje, trebaće vam i neprskane narandže te i limun, kao i prirodno jabukovo sirće. Sirup dodajte u vodu ili čaj za dobro jutro i čuvajte ga u frižideru.

Sastojci za sirup:

Dvije šoljice kvalitetnog meda, pet cm korijena đumbira, pet cm korijena kurkume, jedna kašičica kurkume u prahu, jedan organski limun, jedna organska narandža, 1/3 šalice organskog jabukovog sirćeta, jedan prstohvat bibera.

Priprema:

1. Dobro operite limun i narandžu, iscijedite ih, a kurkumu i đumbir ogulite i izrendajte.

2. Ulijte sirće u posudu pa ga pomiješajte sa sokom limuna i narandže.

Narendajte koru limuna i narandže pa dodajte mješavini zajedno s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte.

3. Ostavite preko noći u frižideru pa idući dan procijedite kroz cjedilo miješajući kako biste odvojili sve krupne dijelove.

4. Sirup možete dodati u čaj ili pomiješati ga s vodom. Dodajete li ga u čaj, pazite da ne bude vruć kako biste iskoristili dobrobiti meda.