17-09-2021

Donatorsko veče u Stanjevićima za izgradnju crkve u Lapčićima

U subotu 18. septembra od 18h u manastiru Stanjevići biće organizovano donatorsko veče povodom izgradnje crkve Svetog Luke u Lapčićima. Donacije se mogu izvršiti i uplatom na navedeni broj žiro računa.



Mještani sela Lapčići su, generacijama unazad, slušali priče svojih svojih predaka o Crkvi Sveti Luka, koja se, po predanju nalazila na Crkvenoj glavici, uzvišenju na izlasku iz Lapčića prema Poborima. U prilog tim pričama, koje su se često čule uz ognjište, govore ostaci zidina.

Nošeni energijom kojom su se branile svetinje u Crnoj Gori, mještani sela Lapčići, u februaru 2020. odlučuju da na pomenutom mjestu postave veliki krst. Zajedničkom akcijom seljana, krst iznešen na njihovim rukama, ubrzo je krasio uzvišenje u selu. Osveštan je 7.marta 2020.

Vidjevši da imaju duhovnu snagu, volju i blagoslov, mještani Lapčića se ubrzo okupljaju oko ideje da obnove crkvu. Najprije je trebalo obaviti arheološka istraživanja. Obraćaju se Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore i arheolozi započinju rad. Rezultati istraživanja govore, takođe, u prilog predanju da je u selu postojala grobljanska crkva. Nađeni su tragovi praistorijskih tuluma, mlađih hrišćanskih obilježja i skorovremenskih pravoslavnih grobnica.

Nakon dobijenih rezultata istraživanja, nošeni energijom i željom svojih potomaka, mještani sela donose odluku o izgradnji seoske crkve posvećene Svetom Luki.