12-10-2018

Dr Ivančević: Gojaznost i loše držanje najveći problemi kod djece

Gojaznost djece postaje sve veći problem današnjice i smatra se ozbiljnim medicinskim stanjem. Višak kilograma djece i adolescenata je zabrinjavajuć jer uzrokuje zdravstvene probleme za koje se smatralo da pogađaju samo odrasle - poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola.

Dr Ivančević: Gojaznost i loše držanje najveći problemi kod djece | Radio Televizija Budva

Povodom 11. oktobra – Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti ekipa TV Budva je razgovarala sa pedijatricom Vesnom Ivančević.

Pedijatrice Doma zdravlja Budva Vesna Ivančević i Nada Tadić započele su prošle godine rad, tačnije procjenu gojaznosti kod djece tokom prošlogodišnjeg sistematskog pregleda.

"Mi smo radile procjenu djece pri upisu u prvi razred jedne generacije i takođe smo sve uzraste koje smo prošli kroz sistematske preglede. Tada smo zabjeležili da su djeca najviše gojazana u predškolskom uzrastu, što opada sa početkom škole i u devetom ponovo počinje trend poratsa gojazni", navela je dr Ivančević.

Kako je ona istakla planirano je praćenje djece kroz generacije, a sada će porediti više djece uzastopno, da bi napravili retrogradnu studiju, da bi vidjeli koliko se promjenilo stanje kroz godine.

Ivančević ističe da je tokom sistematskih pregleda primjećeno i loše držanje djece, poremećaj u ishrani, kao i loš vid, jer djeca na vrijeme nisu posjetila oftamologa. Taj pregled bi, kako je kazala, trebao da se obavi prije prvog razreda.

"Nama je najveći problem kod djece problem gojanznosti i lošeg držanja, jer se djevca ne bave sportom. Moramo djecu aktivirati da se bave sportom u školi", navela je dr Ivančević.

Prema njenim riječima sve više djece jede brzu hranu sa kioska oko škole, što svakako nije zdravo, pa smatra da bi bilo potrebno ponovo uvesti školsku kuhinju sa balansiranim obrocima, voćem i vodom.