15-06-2021

Dr Milić: U Budvi preko 12 hiljada vakcinisanih, stabilna epidemiološka situacija

U Budvi su prvom dozom do sada vakcinisane 12.333 osobe, dok je drugu dozu primilo 5.315 građana, kazala je za naš portal direktorka Doma zdravlja, dr Anđela Milić. Kako je istakla, trenutno su na raspolaganju vakcine Sinofarm i AstraZeneka, a oni koji žele da prime Fajzer mogu da se jave u Dom zdravlja Kotor za zakazivanje.


Foto: portal RTV Budva/D.B.

Vakcinacija se obavlja na punktovima u Crvenom krstu, svakog dana od 8 do 20 sati. Što se tiče punkta u Petrovcu sada se vakcinišu samo osobe sa drugom, a ako je prva doza u pitanju onda se imunizacija vrši u Budvi. Masovna imunizacija u našem gradu počela je 4. maja.

Budva u zelenoj zoni

Prema riječima direktorice Milić, epidemiološka situacija sada je stabilna.

"Budva spada u zelenu zonu što se tiče kovida. Prema našim podacima, trenutno imamo 19 osobu koja je kovid pozitivna. Svakodnevno se vrši PCR testiranje, takođe imamo povećan obim testiranja putnika, stranaca i turista koji se vraćaju u svoju zemlju. Nadamo se da će situacija biti pod kontrolom, moramo biti oprezni i pratiti stanje na terenu", rekla je naša sagovornica.

S obzirom na smanjeni obim posla, trentno radi jedna kovid ambulanta i to u periodu od 7 do 14 sati. Naša sagovornica ističe da pacijenti i kasnije mogu da dođu na testiranje te da je za to zadužena medicinska sestra koja vrši trijažu. Za strane državljane važe posebni uslovi.

Posebni uslovi za strance

Kada je u pitanju testiranje, za strane državljane važe posebni uslovi.

"Stranci se javljaju na mail, vrše prijavu 72 sata pred testiranje. Potrebno je da u mejlu pcr.dzbudva@gmail.com dostave ime, prezime, broj telefona i kopiju pasoša", istakla je dr Milić.

Turističke ambulante se otvaraju 1. jula

U ovoj zdravstvenoj ustanovi u toku su pripreme za otvaranje turističkih ambulanti u Petrovcu, Pržnu, Rafailovićima i Budvi. Planirano je da ambulante počnu sa radom od 1. jula, kao što je to bio slučaj i ranijih godina. Od ponedjeljka se radi i na sređivanju prostora oko zgrade Doma zdravlja gdje se postavljaju klupe i ograda.

"Što se tiče unutrašnjosti objekta, od oktobra bi trebala da se renoviraju opšta medicina i fizikalna i čekamo jedan projekat vezan za energetsku efikasnost", rekla je ona.

Konkurs za medicinski kadar

Takođe, sljedeće sedmice biće raspisan konkurs za medicinski kadar.

"Što se tiče doktora, biće im obezbijeđen smještaj. S obzirom na situaciju sa kovidom i da je malo medicinskog osoblja, pokušavamo na taj način da angažujemo ljekare koji bi radili kod nas. Konkurs će biti otvoren za četiri doktora i medicinske sestre", zaključila je direktorica Milić.

U toku je i izrada nove veb-stranice Doma zdravlja Budva koja bi uskoro trebala da bude na raspolaganju građanima.


M.S.