24-02-2021

Dr Vučetić: Počela vakcinacija na području opštine, manje zaraženih na dnevnom nivou

U Budvu je ove sedmice stiglo 40 doza vakcine Sputnjik V, a juče je u Domu za stare u Petrovcu vakcinisano deset korisnika. Danas u 11 sati obaviće se i vakcinacija zdravstvenih radnika Doma zdravlja Budva, kazala je za naš portal direktorka dr Vesna Vučetić.


Foto: Arhiva

"Tu ćemo potrošiti još 30 doza, onda čekamo narednu isporuku i dalje obavještenje za prioritetne grupe", rekla je ona.

Precizan termin kada će doći novi kontigent vakcina još uvijek se ne zna, ali dr Vučetić kaže da će o tome svakako obavijestiti javnost.

"Nemamo obavještenje, vidite i iz medija da će krajem mjeseca krenuti vakcine iz Kine. Svakodnevno ćemo biti u vezi i obavještavati. Dobićemo instrukcije kako dalje za vakcinaciju ostale populacije. Prvo će se vakcinisati osobe starosti preko 80 godina zatim hronični bolesnici. Do masovne vakcinacije još treba da prođe vrijeme", kazala je direktorica DZ Budva.

"Manje zaraženih u Budvi, produžiti mjere"

Epidemiološka situacija u Budvi prije dvije sedmice postala je alarmantna i dešavalo se da u jednom danu bude registrovano i preko 100 oboljelih. Ubrzo su na snagu stupile nove mjere, a sada je broj zaraženih u blagom padu.

"Ne smijemo se opuštati. I dalje radimo u dvije kovid ambulante, dva ljekara ujutru, dva popodne. Treba da prođe bar još deset dana da bi se moglo vidjeti da li su mjere dale razultate", ocjenjuje naša sagovornica.

Dr Vučetić, u vezi sa tim, smatra da mjere treba produžiti.

"Mislim da bi bilo neophodno jer svjedoci ste da se mjere baš ne poštuju po gradu kako bi trebalo. Smatram da bi još neko vrijeme one trebalo da budu na snazi. Međutim, to odlučuju Ministarstvo zdravlja i IJZ", kazala je ona.

Kao što je prehodno bilo najavljeno, u budvanski Dom zdravlja na ispomoć su stigla i dva ljekara iz Cetinja, a u svakodnevnom radu pomažu i specijalizanti. Direktorica Vučetić pozdravlja sve koji su im izašli u susret.


M.S.