03-12-2021

Đukanović: Budžet za narednu godinu ima razvojnu komponentu

Rasprava o Nacrtu budžeta Opštine Budva za 2022. godinu koji je projektovan na 34,8 miliona eura trajaće do 6. decembra, a iz Sekretarijata za finansije pozivaju građane i korisnike budžetskih sredstava da uzmu učešće u toj Javnoj raspravi. Kako je Televiziji Budva rekao pomoćnik sekretara Sekretarijata za finansije Slavko Đukanović, budžet za narednu godinu ima razvojnu komponentu jer je za kapitalne projekte planirano više od 13 miliona eura.


Foto: Arhiva

Rebalansom budžeta Opštine Budva za 2021. godinu koji je dobio saglasnost Ministarstva finansija, ostvaren je suficit od 4,8 miliona eura, a kako očekuje pomoćnik sekretara Sekretarijata za finansije Slavko Đukanović do Nove godine ta projekcija prihoda trebala bi da se ostvari.

"Doći ćemo do cifre od 37,5 miliona eura, što je za epidemijsku godinu, dobar rezultat. Naravno, to je proizvod neočekivano dobre turističke sezone, posebno u julu i avgustu jer smo ostvarili značajne prihode, pogotovo po osnovu poreza za nepokretnost gdje smo ostvarili rekord. Do sada je naplaćeno preko 18 miliona eura", istakao je popmoćnik sekretara Sekretarijata za finansije Slavko Đukanović.


Foto: YouTube Printscreen

Budžet za 2021. godinu koji u prvoj verziji iznosi 34,8 miliona eura, planiran je realno uz napomenu da će pretrpjeti određene izmjene budući da je u toku javna rasprava koja će trajati do 6. decembra. Đukanović je pozvao građane Budve da učestvuju u javnoj raspravi, a sugestije u Sekretarijatu za finansije očekuju i od budžetskih korisnika.

"Nakon sprovedene javne rasprave i usvajanja određenih sugestija od strane budžetskih korisnika i građana, mi ćemo konačnu verziju Nacrta proslijediti Ministarstvu finansija na odobravanje, a nakon toga on će biti proslijeđen u skupštinsku proceduru na usvajanje u formi predloga", naveo je on.

Đukanović naglašava da će i sledeća godina biti izazovna jer je neizvjesno kako će se budžet puniti u još jednoj pandemijskoj godini. Ukoliko sezona 2022. godine bude uspješna, nije nerealno očekivati suficit. Za kapitalne investicije projektovano je više od 13 miliona eura.

"Istakao bih da smo predvidjeli ovim Nacrtom budžeta nešto više od 13 miliona eura za kapitalne izdatke, što čini blizu 40 odsto budžeta. Može se reći da ovaj budžet ima značajno razvojnu komponentu, što je u ovom momentu malo rizično, ali na osnovu nekih ušteda koje smo napravili ove godine stekli su se uslovi da možemo imati i tu razvojnu komponentu i da možemo u narednoj godini realizovati jedan broj kapitalnih investicija u našem gradu", zaključio je Đukanović.

Od odbornika u lokalnom parlamentu Đukanović očekuje odgovornost kako bi blagovremeno bio usvojen Nacrt budžeta Opštine Budva za 2022. godinu.

D.Č.