29-03-2018

Đukanović: Da odbranimo mukotrpno sagrađene temelje Crne Gore

Na predsjedničkim izborima građani treba da pokažu sposobnost da odbrane mukotrpno sagrađene temelje Crne Gore ili da popuste pred teško razumljivom upornošću anticrnogorske opozicije, poručio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u Nikšiću.

Đukanović: Da odbranimo mukotrpno sagrađene temelje Crne Gore | Radio Televizija Budva

Đukanović je večeras konvencijom u Sportskom centru u Nikšiću počeo izbornu kampanju za predsjedničke izbore koji će biti održani 15. aprila.

”Kao i mnogo puta u prethodnih 20 godina Crna Gora je ponovo na raskrsnici i mora da odabere put koji će dalje učvršćivati mir, njen multietnički sklad, stabilnost, koji će potvrditi našu riješenost da da postane dio evroatlanskog sistema vrijednosti na kom esmo postigli veoma respektabilne rezultatate”, rekao je Đukanović.

On je podsjetio na pobjedu na parlamentarnim izborima 2016. godine, kao i ostvareni vjekovni san i obnovu nezavisnosti čime je ispravljena istorijksa nepravda.

„Učvrstili smo svoj osjećaj ponosa što smo ispravili nepravdu sa početka 20 vijeka, osnažili svoj osjećaj dostojanstva, jer smo se kao svi civilizovani narodi Evrope izborili da sami upravljamo svojom državom. Drugog puta nemamo, alternativa je teška prevara kojom se Crna Gora sa drugim balkanskim država želi zadržati na kozjim stazama i stazama sukobljavanja“, kazao je Đukanović.

On je istakao da je Crna Gora svojom politikom pokazala da je danas, prvi put u istoriji, najrazvijenija zemlja regiona.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima, on je ocijenio da građani imaju težak i lak zadatak.

„Težak jer je mnogima dosadilo da godinama vodimo iznova istorijske bitke, ali i lak jer treba da potvrdimo odluku demokratske Crne Gore. Svako ko se osjeća odgovornim prema svom potomstvu, ne smije dati podršku onima koji rade na poništavanju hiljadu godina državnosti“, rekao je Đukanović.

Govoreći o predsjedničkim kandidatima, Đukanović je ocijenio da su na sceni kandidati sa već poznatom strategijom djelovanja u predizbornoj kampanji.

”Reklo bi se da žele da ponove isti scenario bjesomučne kritike DPS-a, naših koalicionih partnera i mene kao jedne personifikacije politike vladajuće koalicije. Rekao bih već viđen politički gubitnički scenario”, rekao je Đukabnović..

On se osvrnuo na dva predsjednička protivkandidata i rekao da jedan dolazi iz partija koje personifikuju, osvjedočeni vječiti politički gubitnici Andrija Mandić i Nebojša Medojević, Milan Knežević i Dritan Abazović.

”Nikada do sada nijesam prisustvovao licemjernijem predstavljanju kandidata opozicije u predizbornoj kampanji. Čini mi se da se i jedni i drugi stide, kao da oni koji su ga predložili žele da ostanu u njegovoj sjenci da on izgubi umjesto njih”, rekao je Đukanović.

Govoreći o političkoj ”pozornici iz dijela samozvane građanske opozicije” Đukanović je kazao da ih predstavlja kandidatkinja za koju najiskrenije vjeruje da je žrtva pogrešne politike koja je postala talac apsolutno nerealne liderske ambicije predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića.

Đukanović je istakao da mu je plan da ih sve zajedno porazi i smjesti na marginu crnogorske političke scene.

”Željeli smo da obezbijedimo nezavisnost, NATO, mir, a sada želimo da Crna Gora postane punopravni član EU. Mislim da je ovo trenutak da se svaki birač zapita kome daje glas, rušiteljima Crne Gore koji nikad ne žele da dočekamo EU ili nama“, rekao je Đukanović..

On je prokomentarisao i prozivke da je predugo na vlasti i istakao da je došao i ostajao zahvaljujući volji birača, ali i da je crnogorska opozicija izbrojala 25 godina najdužeg gubitničkog staža.na političkoj sceni.

Đukanović je kazao da su potrebna nova radna mjesta, veće plate, zdravstvo kojem će se više vjerovati, obrazovanje koje će stvarati konkurentne kadrove u evropskim okvirima.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, ocijenio je da je kao što je Njegoš obilježio 19 vijek, Đukanović obilježio kraj minulog i početak ovog vijeka jer je sačuvao Crnu Goru od rata, mirnim putem obnovio državnost i uveo državu u NATO.

“To su jedinstveni poduhvati, a preostao je još ulazak u Evropsku uniju(EU). Naša nada i obaveza je da, na čelu sa Milom Đukanovićem, učinimo Crnu Goru boljim mjestom za život“, ukazao je grbović.

Potpredsjednik Vlade , Milutin Simović, ocijenio je da Crna Gora zna koliko je trebalo hrabrosti i mudrosti da bi se zavijorili njeni barjaci od Ist Rivera, a isto tako zna da prepozna da joj nude izdaju i prevara, vječiti gubitnici Andrija Mandić i Nebojša Medojević.

“Sakrivaju se iza novog kandidata,a iza te mase kriju se zastupnici tuđih interesa, protivnici Crne Gore i okretanja leđa Evropi. Vidimo i masku ispod koje se sakrio onaj koji je, ne tako davno, pričao da podržava Đukanovića baš ovdje u Niksiću. On igra epizodnu ulogu za račun vojvode i njegovih sljedbenika“, naveo je Simović.

On je rekao da će Nikšić ići putem napretka i da ni po koju cijenu neće dozvoliti da se ugasi luča slobode zapaljena 2006. godine, a koju će Đukanović ponosno čuvati od 15. aprila.

Predsjednika Vlade, Duško Marković, ocijenio je da Crna Gora 15. aprila ne bira samo svog predsjednika, već i da li želi prosperitet i napredak ili zaostajanje i sukobljavljanje.

”Danas je Crna Gora zemlja u kojoj su plate i penzije mnogo veće nego u mnogim državama u regionu. Za vrijeme petogodišjeng mandata budućeg predsjednika otpočećemo radove na drugoj dionici autoputa, osigurati energetsku nezavisnost, razvoj sjevera, otvoriti turističke risorte na primorju i ski centre na sjeveru, a kroz podsticanje poljoprivrede osnažiti selo“, najavio je Marković i dodao da će sve to biti ostvarivo uz Đukanovića kao predsjednika.

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) i Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, ocijenio je da ie siguran da je Đukanović uvijek spreman da sudbinu svoje države uzme u svoje ruke.

„Uvijek postoji više mogućnosti, ali je samo jedan pravi izbor. Crna Gora ne smije propuštati više šanse, a sa Đukanovićem ima pravi izbor. Crnoj Gori ne treba samozaljubljeni autokrata, niti marioneta, već čovjek koji treba da njeguje i vodi prosperitetnu državu. Mislim da je pravda da čovjek koji je vodio do nezavisnosti bude i prvi domaćin zemlje članice EU“, kazao je Brajović

Podršku Đukanoviću iskazali su na konvenciji i reditelji Veljko Bulajić i Andro Martinović, sportista Nikola Gardašević, predsjednik DPS Nikšić, Ivan Mitrović i predsjednica Savjeta mladih Nikšića, Marija Perović, dok su video poruke poslali sporitisti Mirko Vučinić i Jelena Dubljević.