18-10-2023

Đurašković: Povodom 20 godina od otvaranja gradskog Muzeja biće prezentovani novi suveniri

Povodom obilježavanja 20 godina od otvaranja gradskog Muzeja u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva biće prezentovani novi suveniri, a riječ je o srebrnim replikama nakita koji je izložen u muzeju, najavila je direktorica JU Muzeji i galerije Budve, Lucija Đurašković.


Foto: Arhiva

Budva i cijelo primorje su prepravljeni suvenirima koji nemaju nikakvu vrijednost, ali zato oni koji žele suvenir sa dušom mogu ga naći gradskom Muzeju.

"Mnogi građani Budve, u smislu potreba da određeni autentični suvenir poklone bilo kome, ne samo građani, već organizacije, preduzeća i ustanove. Mi od početka dakle, od osnivanja Muzeja 2003. godine imamo određeni broj suvenira koji prezentuju autentičnost, u smislu da pravimo replike suvenira koji su najatraktivniji. Možda ti suveniri nisu bili dovoljno prezentovani ali evo sada uz pomoć TO Budva se pripremamo da odradimo još jednu repliku, a to je prsten. Vrlo je bitno što smo se i na taj korak odlučili, da se prezentuje nakit koji je vrlo privlačan, a potiče iz našeg muzeja. Naravno tu je i popust, kada je riječ o budvanskoj kartici i tu je 30 odsto popusta za sve građane Budve", kazala je za Polis Đurašković.


Foto: Polis/Printscreen

Ona je istakla da u svakom momentu može da se kupi replika lirskog šlema, iz V vijeka p.n.e ali i druga keramita, amfore i nakit.

Prstenje će biti urađeno u srebru, a povod je 20 godina od otvaranja Muzeja.

"Ove godine je 20 godina od osnivanja Muzeja u smislu same zgrade i uklapa se uz novu postavku muzeja u smislu tehnološkog unaprijeđenja jer je to nova postavka koja podrazumijeva digitalnu postavku i gdje ćemo pokazati građanima i turistima ono najbolje što Muzej ima", istakla je ona.

Savremena muzejska zgrada u Budvi otvorena je 2003. godine u srcu Starog grada.

D.Č.