20-04-2020

Đurđevak: Simbol nježnosti i čistoće

Prema legendi, đurđevak je nastao iz Evinih suza, koje su potekle kada je napustila Rajski vrt. Predstavlja simbol nježnosti, ljupkosti i čistote. Upravo je zbog toga đurđevak od srednjeg vijdka krasio bukete nevjesti vjerujući se da će doniieti sreću u ljubavi.

Đurđevak: Simbol nježnosti i čistoće | Radio Televizija Budva

"Mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama".

Zbog vjerovanja da donosi dobru sreću, hajduci su uoči Đurđevdana bili kićeni đurđevkom, noseći ga kao amajliju.

Stoga je često činio važan sastojak magijskih rituala. Njegov značaj nije promakao ni prilikom tumačenja snova u kojima se pojavljuje. Stari su govorili da, putem snova, najavljuje poklone od drage osobe.Ukrašavanje krovova i vrata vijencima đurđevka i ostalog cviieća uoči Đurđevdana donosi "cvjetnu" i uspješnu godinu.

U dvanaestom vijeku otkrivena su ljekovita svojstva đurđevka. Danas farmaceutske industrije uveliko proizvode preparate na bazi đurđevka, koji su korisni za probleme sa srcem i krvnim sudovima. U kombinaciji sa valerijanom daje odlične rezultate za umirenje.

U narodnoj medicini, đurđevak pomiiešan sa alkoholom smanjuje upalne procese i značajno umanjuje bolove. Eterično ulje đurđevka i lavande otklanja otklanja umor ako se nanese na zadnji dio vrata i umasira.

Međutim, đurđevak sadrži i izrazito otrovne sastojke i može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, mučnine, nesvjestica, snažno znojenje, usporen rad srca.

Stoga, ne preporučuje se njegovo korišćenje bez jasnog uputstva. Važno je prati ruke nakon dolaženja u kontakt sa bilo kojim dijelom đurđevka, a posebno je važno da ga izbhegavaju trudnice i deca!

Napomena: Priie korišćenja đurđevka u ljekovite svrhe obavezno se konsultujte sa stručnjakom!