19-05-2020

Đurović: Momci su željni fudbala, cilj opstanak bez baraža

Prinudna pauza zbog pandemija koronavirusa i nagli prekid takmičenja poremetili su sve domaće fudbalske klubove, neke su doduše uzdrmali manje, a neke više. Kakva je situacija sa Petrovcem - jednim od najstabilnijih crnogorskih prvoligaša, jednim od šest domaćih timova koji nikada od 2006. nije ispao iz elite?


Foto: Vijesti

Petrovčani su u zoni baraža za opstanak, ali i u polufinalu Kupa - bore se za očuvanje prvoligaškog statusa i stabilno funkcionisanje.

"Prekid nas je poremetio igrački, jer smo bili u naletu na startu drugog dijela sezone", kaže za Vijesti Mihailo Đurović, član Skupštine kluba.

Organizaciono? Odgovor je malo duži...

"Naš klupski budžet je pažljivo proračunat da se obuhvati cijela sezona. Došlo je, međutim, do novonastalih okolnosti, jer je pandemija koronavirusa uslovila da ta sezona ne traje 10, već 12 mjeseci. Na sastanku je to predočeno igračima i vjerujem da smo naišli na njihovo razumijevanje da se taj budžet, koji je planiran za 10, rastegne na 11 ili 12 mjeseci", dodaje Đurović, pojašnajavući kako se, uglavnom, finansira Petrovac:

"Osnova našeg budžeta vezana je za Opštinu Budva i moram da kažem da smo do sada ispraćeni na pravi način. Ako tako bude i ubuduće, Petrovac neće imati problema. Ostaje da se vidi kako će se taj opštinski budžet prilagoditi novonastaloj situaciji vezanoj za koronavirus, a ako dođe do nekih smanjenja, i mi ćemo morati da se prilagodimo."


Mihailo Đurović (Foto: OFK Petrovac)

Tri puta je Petrovac do sada igrao baraž za opstanak. I sada će opstanak biti ključan.

"Ako bismo ispali u Drugu ligu, teško da bismo se ikada vratili u elitu. Konkurencija je velika, vidite čak i da se klubovi iz, za crnogorske prilike velikih sredina, bore za opstanak u Drugoj ligi. Zato su svi naši ciljevi vezani za očuvanje prvoligaškog statusa. S obzirom na iskustvo koje imamo, kvalitet i mladost ekipe, uz stručan rad, ubijeđen sam da ćemo uspjeti."

Vidi to, kako pojašnjava, i na licima fudbalera koje sa klupe predvodi Nenad Vukčević.

"Da je taj polet prije pauze i dalje ostao najbolje pokazuje podatak da je jedan naš igrač i priveden, jer je prekršio zabranu izlazaka, pošto je trenirao nakon 19 sati. Momci su željni fudbala, a njihova mladost i motiv najavljuju da će naš klub ostvariti svoj prvi cilj, a to je opstanak bez baraža. Tek nakon toga na red dolazi i drugi, koji je doduše uslovan, jer se još ne zna da li će se igrati završnica Kupa", ističe Đurović.

Petrovac ima mladu ekipu - neće imati problema da se prilagodi novom pravilu koje startuje od avgusta, da u timu u svakom momentu moraju da budu barem dva 20-godišnjaka.

"Spremni smo za narednu, i za naredne sezone. Na utakmici protiv Zete prije prekida, na primjer, imali smo pet startera ispod 21 godine. Pomjeranje kalendara, s druge strane, uticalo je na to da još više povežemo rad omladinaca i prvog tima, jer će između dvije sezone biti kratka pauza i jednstavno neće biti prostora i vremena da se dovode igrači sa strane. I ne samo to, moram da istaknem našu saradnju sa kadetima FK Vihor iz Budve, koja će tek u narednom periodu da donese pune rezultate", zaključio je Đurović.

O očekivanjima uoči nastavka prvenstva za FOS je govorio štoper Petrovčana Nenad Vujović.

"Primarni cilj je da se obezbijedi opstanak bez baraža. Takođe, ponovo smo se našli u završnici Kupa gdje ćemo vrebati šansu. Znamo da je veliki izazov pred nama s obzirom na vremenske prilike i kratak odmor između utakmica, ali siguran sam da ćemo svi pruži maksimum i da ćemo ostvariti sve što smo zacrtali", kazao je prvotimac "nebeskoplavih".


Nenad Vujović (Foto: Privatna arhiva)

Petrovac će borbu za opstanak nastaviti 30. maja kada će u prvom meču nakon pauze igrati protiv OFK Titograda.

Igranjem fudbala šalje se poruka na mnoge adrese

Dozvola Nacionalnog koordinacionog tijela da dopusti sportska takmičenja, potom i FSCG da se nastavi sezona, imaće multiplikativne efekte, ne samo na fudbal u Crnoj Gori, pojašnjava Mihailo Đurović.

"Radujemo se nastavku sezone, sa nadom da će NKT uskoro dozvoliti da i publika, u određenoj mjeri, prisustvuje mečevima. Jer, ljetnje noćne utakmice u Petrovcu su pravi spektakl za turiste, motiv su više za igrače, a sve za dobrobit fudbala", kaže Đurović i nastavlja:

"Igranje utakmica CFL-a će svakako uticati na poboljšanje imidža Crne Gore kao turističke i korona-fri destinacije i uticaće na stabilizaciju ekonomskih prilika, koliko god to nekom djelovalo nelogično. Igranjem fudbala šalje se poruka na mnogo adresa da se život u Crnoj Gori ne može zaustaviti", kaže Đurović.


Izvor: Vijesti/FOS