02-06-2022

Đurović: Morska voda sasvim ispravna za kupanje

Iako su se duž obale Budve i drugih primorskih mjesta na više lokacija pojavile mrlje bijele i žute boje, iz Instituta za biologiju mora, na osnovu ispitivanja, saopštili su da je more bezbjedno za kupače. Slične pojave inače, proteklih su dana registrovane na više mjesta duž dalmatinske obale u Hrvatskoj.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Rezultati analize kvaliteta morske vode, koje je Institut sproveo u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom, pokazuju da je voda odličnog kvaliteta i da je bezbjedna za kupanje, uprkos tome što su se nedavno, na više lokacija, kako u budvanskom tako i bokokotorskom akvaorijumu, primijećene prljavo-žute mrlje na površini mora.

"Prema prvim analizima koju smo radili za sezonu, voda je prve kategorije, tako da smo jako zadovoljni. Bilo je situacija prije desetak, petnaest dana kada su građani primijećivali određene mrlje. Mi smo uzimali uzorke sa tih lokacija, međutim, sa mikrobiološkog aspekta voda je bila sasvim ispravna za kupanje. Ono što smo primijetili jeste da to nije povezano sa cvjetanjem mora, već sa velikim količinama polena koji se nakupio na površini. Pratićemo narednih dana. Ukoliko se te stvari budu ponavljalje, svakako ćemo ponovo izaći na teren i uraditi neke druge analize za koje smatramo da eventualno mogu biti predmet ispitivanja", kazao je za "Polis" Mirko Đurović iz Instituta za biologiju mora.

Iz Instituta najavljuju značajan projekat, a to je gradnja fabrike za preradu ribe. Opština Kotor je obezbijedila placu zeleno svijetlo i pomoć države, a IBM priprema aplikaciju.

"Jedna od glavnih aktivnosti svakako će biti definisanje svih onih nedostataka koji se tiču ribarskog sektora Crne Gore, kako u velikom, tako i u malom privrednom ribolovu. Želimo da kroz projekat pokušamo da napravimo jedan centar za sve ribare koji su zainteresovani, gdje mogu da skladište, prerađuju i plasiraju ribu na tržište. Za tu namjenu Opština Kotor je već obezbijedila parcelu. Sada je sve u inicijalnoj fazi. Nadamo se da ćemo uspjeti da sa našim partnerima i resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do kraja završimo proces prijave koji ima nekoliko faza. Sada smo tek u prvoj fazi", pojašnjava Đurović.

Kako je istakao, Crna Gora želi da razvije moderan ribarski sektor u kojem će se morskim resursima upravljati na održiv način.



M.S.