19-09-2023

Dvorišta obrazovno-vaspitnih ustanova bogatija za 70 sadnica

Fondacija Čini dobro doniraće, povodom Dana ekološke države, 70 sadnica paulovnije za 14 obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori.



Kako je saopšteno iz Fondacije, zahvaljujući projektu „Čini dobro, zasadi drvo“, za 70 sadnica biće bogatija dvorišta obrazovno-vaspitnih ustanova iz Podgorice, Cetinja, Nikšića, Danilovgrada, Tuzi, Berana i Dnevnog centara za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju Berane.

Sadnice su, navodi se, proizvedene u plasteniku Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” u Podgorici.

Iz Fondacije su kazali da doniranjem ovih sadnica žele da motivišu i podrže obrazovno-vaspitne ustanove u stvaranju zelenih oaze u svojim dvorištima.

„Pružajući priliku djeci i đacima da se direktno uključe u proces očuvanja prirode, steknu ekološka znanja i navike koje će uticati na očuvanje životne sredine“, rekli su iz Fondacije.

Oni su naglasiti da je značaj drveća za planetu i čovječanstvo višestruk, a da paulonija, poznata i kao "drvo života", donosi brojne ekološke koristi.

„Osim što je atraktivna i dekorativna vrsta, izuzetno je otporna na sušu, brzo raste i pozitivno utiče na kvalitet vazduha, apsorbujući visoke količine uglje-dioksida iz vazduha. Sve ovo je čini idealnom biljkom za sadnju u dvorištima obrazovno-vaspitnih ustanova i ustanova socijalne i dječije zaštite“, navodi se u saopštenju.

Iz Fondacije su kazali da ih posebno raduje što su sve sadnice proizveli đaci i nastavnici Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović”, čime su doprinijeli poboljšanju zelene infrastrukture.

Oni su podsjetili da su povodom Dana planete zemlje, 22. aprila, pokrenuli projekat “Čini dobro, zasadi drvo”.

Kako su naveli, u prvoj fazi projekta u 18 ustanova iz Podgorice, Danilovgrada, Zete, Tuzi, Bara, Kotora i Herceg Novog zasađeno je 90 sadnica melije, skadarskog hrasta i čempresa.

Iz Fondacije Čini dobro su poručili da će nastaviti sa realizacijom tog projekta s ciljem stvaranja zdravijeg i ekološki osvješćenijeg okruženja za sve građane Crne Gore.

„Naša posvećenost činjenju dobra je temelj na kojem gradimo bolju i zeleniju budućnost“, zaključuje se u saopštenju.