12-07-2017

Džaković: Kada "ljuti" politički protivnici zaigraju u istom timu

Poslednja sjednica Skupština opštine Budva otkrila je dosada prikrivenu saradnju navodno "ljutih" političkih protivnika, sa jedne strane Demokrata, kao značajnog konstituenta aktuelne vlasti i sa druge strane, opozicione DPS-a i Crnogorske, saopštio je nezavisni odborniku Skupštini opštine Budva Stevan Džaković.

Džaković: Kada

Kako je istakao Džaković, u nedostatku kvoruma, dijelom i zbog njegovog uslovljavanja dalje podrške vladajućoj koaliciji, Demokrate su objavile podršku koju im je ovoga puta dala Demokratska partija socijalista i Crnogorska, opozicione partije koje bi trebalo da se zalažu za nove izbore i da kritikuju aktuelnu vlast, a kada ta ista vlast zapadne u krizu, kao što je ovog puta bio slučaj, i kada nema ista izlaza, tada ih pomenute partije spašavaju davanjem podrške.

"Sada je potpuno jasno da se kompletne partije ponašaju kao često pominjani "Drago Đurović" u Nikšiću, bez obzira primali ili davali većinu. Pitanje za običnog građanina, koji se na izborima zalagao za smjenu ranije korumpirane vlasti, bi bilo sledeće: Ko je ovdje ustvari vlast, a ko opozicija, odnosno da li je to ustvari jedna te ista ekipa? To da su ista ekipa, javno pokazuju kada se istjeraju na čistac, kao što je ovaj put slučaj, a kad im je potrebna podrška, onda ljuti protivnici oblače iste dresove. Ovog puta zajednički "trener" ekipe, sa ciljem prikrivanja istine od javnosti, želi još jednom da prevari građane u vezi raspolaganja državnom imovinom a što u suštini predstavlja aktuelni Sporazum sa Tužilaštvom, jer se radi o imovini svih građana, tada se pravi saradnja sa navodno "ljutim političkim protivnicima" da zajedno učestvuju u novoj prevari građana", naglasio je Džaković.

Prema njegovim riječima, Skupština je ovlastila Predsjednika opštine da raspolaže imovinom, odnosno da predsjednik Krapović, suprotno svojim ovlašćenjima, radi posao koji po zakonu pripada samo Skupštini.

"Potpuno je jasno da je ovakva odluka suprotna Ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi, o čemu ce se ubrzo izjasniti i Ustavni Sud a i Tužilaštvo, jer samo Skupštima može da raspolaže opštinskom imovinom i ista nema pravo da svoja zakonska ovlašćenja prenosi na bilo koga, pa ni na Predsjednika opštine. Sve se ovdje radi sa jasni ciljem, a to je da ne bi po ovom pitanju bilo skupštinske rasprave i kako bi detalji Sporazuma ostali daleko iza očiju javnosti i građana. Zbog ovakvih očiglednih prevara građana, koje se realizuju u interesu moćnih pojedinaca. a na štetu samih građana, preko odbornika koje bira mala grupa korupcijom povezanih lica u samom vrhu partija, ja sam uslovio svoju dalju podršku aktuelnoj većini, izmjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim bi se najzad obezbijedilo da građani u skladu sa svojim ustavnim pravom neposredno biraju odbornike i poslanike i koji bi štitili interese građana, a ne moćnih pojedinaca i predsjednika partija kao juče u Skupštini. Nažalast Demokrate, koje u svom partijskom Programu imaju odrednicu da se bore za vladavinu naroda, kroz neposredne izbore su, umjesto da se založe za vladavinu prava i istinsku demokratiju u društvu u skladu sa Ustavom i svojim Programom, oni, da bi iskazali svoju lojalnost pojedincima iz samog vrha partije koji su im dali mandate, prihvataju podršku čak i svojih "ljutih političkih protivnika" kao što je DPS, da bi ostvarili interes pojedinih moćnika i prikrili istinu od građana. Drugim riječima, svi ostvaruju interes i ličnu korist, a na štetu samih građana", kazao je Džaković.

On je, na osnovu poslednjih dešavanja u Skupštini opštine Budva poručio glasačima DF-a da "dobro razmisle šte će se desiti za godinu ipo dana kad istekne dvogodišnji mandat Demokrata na čelu opštine".

"A o stavu DPS-a i drugih izlišan je svaki dalji komentar", zaključio je Džaković.