20-06-2022

Džoganović o bukingu za sezonu i zabludama o fiskalizaciji u privatnom smještaju

Statistika potvrđuje da je turistička sezona u dosadašnjem toku dobra, ali kako kažu u Udruženju izdavalaca privatnog smještaja, popunjenost kapaciteta je oko 20% kapaciteta. Znatno bolji buking bilježi se za jul i avgust, kada se očekuje veći broj turista iz zemalja regiona. Građani koji još nijesu pristupili procesu digitalizacije, sve potrebne informacije mogu pronaći u Udruženju, iz kojeg poručuju da digitalne kase nijesu obavezne za privatne izdavaoce.


Foto: Pixabay

Izdavaoci privatnog smještaja i ove godine s nestrpljenjem čekaju jul i avgust, kada se nadaju masovnijem dolasku gostiju, jer je dosdašnja popunjenost slabija od očekivanog, kaže za Polis Branka Džoganović iz Udruženja izdavalaca privatnog smještaja.


Foto: arhiva

"Popunjnost sada u junu nije bila onakva kakvu smo očekivali, znači na nekih je 20 odsto u privatnom smještaju. To je rezultat toga što još u regionu nisu počeli raspusti i godišnji odmori, tako da nam je taj malo bolji buking izostao, s tim što za jul i avgust imamo mnogo bolju potvrdu rezervacija. Znači negdje smo na 60 odsto popunjenosti", kazala je Džoganović.

Organizovana prodaja i bolja promocija hotelskih kapaciteta, u odnosu na privatni smještaj su prema riječima Džoganović, slabije tražnje tog segmenta ponude.

"To je rezultat dobre kampanje, onda organizovane prodaje kapaciteta, saradnje hotela sa agencijama, sa aranžmanima koje nude. Velika je razlika, privatni smještaj najviše kaska zbog toga što nemamo tu organizovanu prodaju kapaciteta", ističe ona.

Zablude o fiskalizaciji

Fiskalizacija je process koji je najavljen prije dvije godine, ali su institucije dale vremena izdavaocima da se za takav vid poslovanja pripreme.

"Ja mislim da ćemo mi sada već konkretnije da pristupimo tome. Imamo gotove aplikacije koje nam omogućavaju da objedinimo fiskalizaciju i registraciju gostiju i to je u suštini jedan sistem koji nam omogućava da pravimo te digitalne račune, dajemo im gostu, prijavimo svoj prihod i na kraju sezone da možemo da izmirimo svoje obaveze na odgovarajući način", dodala je.

Izdavaoci privatnog smještaja moraju pristupiti procesu digitalizacije, ali nije neophodno da imaju fiskalnu kasu.

"Najveća zabluda je da nije potrebno izdavaoci da se fiskalizuju i druga najveća zabluda je da su izdavaocima potrebne fiskalne kase. Dakle, izdavaocima nisu potrebne te fiskalne kase, oni mogu preko pristupa SEP portalu Poreske uprave da odrade tu fiskalizaciju i izdaju te fiskalne račune", zaključila je Džoganović.

Sve informacije vezane za process digitalizacije, izdavaoci mogu pronaći na sajtu www.rentay.me.