23-08-2021

Edukacija na plaži o zaštiti kože od sunčevog zračenja

Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka nastavili su da obilaze plaže na Crnogorskom primorju edukujući posjetioce o štetnom i korisnom uticaju sunčanja na kožu.



Aktivisti su vikend posjetili plaže na tivatskoj rivijeri, gdje su prisutnim gostima dijelili edukativno - propagandni materijal CDPR-a, a to je brošura „Sačuvajte svoju kožu od neželjenih efekata sunca, može vam trebati”.

U brošuri su pobrojane preporuke CDPR-a u vezi nekih koristi, ali i štetnosti od efekata sunčanja, koji ne zastarijevaju, već naprotiv doprinose da koža brže stari i obolijeva.

Tako su u pomenutoj brošuri navedene osnovne naznake vezane za
navedenu temu, kao što su:

1.sunčanje je zdravo, što nije potpuna istina,
2.kako se mjeri nivo ultravioletnog zračenja (UVZ-a),
3.koliki je rizik oboljevanja od kancera kože,
4.velika je zabluda da tumore kože ne treba operisati, jer je
hirurška intervencija zapravo najbolji, a često i jedini način
liječenja ovih tumora i ne smije se odlagati i
5.najvažnija preporuka da se redovno kontroliše koža

Istovremeno su u brošuri dati savjeti „Pametno sa suncem”, gdje je nabrojano osam osnovnih preporuka, kao što su: ne sunčati se između 10 i 17 sati, tražiti sijenku ili je stvarati, nositi šešir sa širokim obodom, nositi naočari za sunce, pokriti ruke i noge, nositi bijelu ili svijetlu laganu odjeću, nanositi kremu za sunčanje (sa faktorom minimum 20), pa do savjeta da bebe mlađe od godinu dana vrlo malo ili uopšte ne iznositi na sunce.