18-10-2018

Ekološki incident u Kotoru: Izlile se fekalije kod Tabačine

Ispod mosta na Tabačini, sa jedne i druge strane ulaza u stari grad u Kotoru izlile su se fekalije. Kako su kazali očevidci, smrad je bio nepodnošljiv, a bez maramice na nosu nije moglo prolaziti mostom.

Ekološki incident u Kotoru: Izlile se fekalije kod Tabačine | Radio Televizija Budva

Skala radio javlja da je problem izlivanja fekalija kod sjevernih gradskih vrata u Kotoru vezan za atmosferski kanal koji iz ovog dijela starog grada odvodi drenažne, odnosno atmosferske vode.



Kako je kazao Velemir Dragić, tehnički direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija, ovaj dio grada je bez sistema fekalne kanalizacije.

“Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora je prošle godine otpočela izgradnju na ovom području, ali još uvijek objekti nijesu spojeni na fekalni sistem, tako da se iz nekih objekata kanalizacija izliva u atmosferski kanal i dospijeva u more”, pretpostavlja Dragić.

Nažalost, ovaj atmosferski kanal nije u nadležnosti preduzeća Vodovod i kanalizacija, pa Dragić ne može tačno utvrditi odakle fekalije dospijevaju u more.

“Radi se očigledno o nekim nelegalnim priključenjima koje nijesu novost, i to je pravilo u većini slučajeva”, rekao je Dragić.

Izlivanje fekalne kanalizacije inače nije novost u ovom dijelu grada, a mještani tvrde da se tačno zna o kojoj se kući radi i ko je priključio fekalnu u kišnu kanalizaciju.