23-09-2014

Ekonomija – osnov povezivanja Zapadnog Balkana

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Istočnim odborom njemačke privrede, 24. i 25. septembra 2014. godine u Budvi organizuje Konferenciju: "Ekonomija – osnov povezivanja Zapadnog Balkana".

Ekonomija – osnov povezivanja Zapadnog Balkana | Radio Televizija Budva

Riječ je o četvrtoj Konferenciji o ekonomiji koju organizuje Privredna komora s ciljem da omogući privrednicima da dođu do relevantnih informacija, analiza i pravaca daljeg razvoja, ne samo Crne Gore, nego regiona i šire. Na ovaj način Komora povezuje privredu sa donosiocima odluka, institucijama, univerzitetima i ekspertima koji prate ne samo regionalne, već evropske i svjetske tokove, te pružaju detaljniju sliku o aktuelnim dešavanjima.

Skup će, prema procjenama, u hotelu Splendid okupiti oko 400 učesnika, što je najveći broj od pokretanja ove konferencije. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Privredne komore Velimira Mijuškovića, predsjedavajućeg Istočnog odbora njemačke privrede Eckharda Coredesa, te zamjenika generalnog direktora za evropsku politiku u Saveznom Ministarstvu za privredu i energiju Njemačke Andreasa Oberstellera, konferenciju će otvoriti predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

U radu Konferencije će učestvovati ministri ekonomija zemalja Regiona, predstavnici Vlade Njemačke, predsjednici komora Zapadnog Balkana, te brojni domaći i inostrani privrednici.

Tokom Konferencije biće organizovan poseban skup privrednika sa ministrima ekonomija zemalja regiona. Očekuje se da ministarski susreti budu iskorišćeni i u svrhu razgovora o projektima za koje su zemlje regiona zainteresovane.

Planirano je održavanje ministarskog panela „Saradnjom do prosperiteta – Izazovi regionalne saradnje za zemlje Jugoistočne Evrope na putu evropskih integracija”, a zatim „Spremni za evropsko tržište – kako ojačati kompanije da budu konkurentne” na kojem su panelisti predsjednici privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom paralelnih panela biće obrađene aktuelne teme iz poljoprivrede, komunalne infrastrukture, turizma i energije, a skup će biti završen panelom o bankarstvu.

Suorganizator Konferencije, Istočni odbor njemačke privrede, veoma je uticajno privredno udruženje koje se bavi odnosima sa zemljama Istočne i Južne Evrope, kao i Zapadnog Balkana. Kroz saradnju sa njemačkim partnerom, Konferencija dodatno dobija na značaju u međunarodnim okvirima i predstavlja nastavak odnosa zapadne Evrope, personifikovane kroz Njemačku, prema Regionu.