16-03-2015

Eksperimentisala s ljekovima i postala naučnica

Sara Sobka (17) iz Šefilda još jedna je tinejdžerka koja je eksperimentisala sa ljekovima, ali ne iz zabave, već iz želje da pomogne drugima.

Eksperimentisala s ljekovima i postala naučnica | Radio Televizija Budva

Ova djevojka pronašla je novi lijek za cističnu fibrozu i time zaslužila nagradu za najboljeg mladog naučnika Velike Britanije. Sara je ispitivala Lubiproston, lijek za sindrom razdražljivih crijeva, kojim bi utvrdila da li njegove karakteristike mogu da se primjene za pravljenje novog lijeka za cističnu fibrozu, prenosi blic.rs.

Cistična fibroza je rezultat genetske mutacije zbog koje tijelo luči gustu sluz, a koja utiče na pluća i sistem za varenje. Ne postoji lijek za cističnu fibrozu, već je cilj tretiranja ove bolesti olakšavanje simptoma i života oboljelog.

Nekada, većina djece bi umrla od komplikacija ove bolesti, dok su sada te brojke znatno manje zbog napretka u istraživanju liječenja. Jedna od 25 osoba nosi gen za cističnu fibrozu, a da bi neko bio rođen sa ovim oboljenjem oba roditelja moraju da nose taj gen.

U Velikoj Britaniji se nadaju da će Sarin lijek pomoći hiljadama oboljelih, a za svoje dostignuće u oblasti nauke dobila je nagradu za najbolju mladu naučnicu. O ovoj djevojci ćemo sigurno tek čuti.