25-11-2023

Epidemija samoubistava u Budvi, sastanak grupe građana u cilju suzbijanja ovog problema

Na inicijativu neformalne grupe građana, u Budvi je juče održan značajan sastanak koji je okupio ljude iz struke, predstavnike Opštine Budva i lokalnih medija, poslovnog sektora i aktiviste, sa ciljem da se identifikuje inicijalni skup koraka kako bi se adresirao rastući problem suicida u gradu.


Foto: Neformalna grupa građana

Iz grupe građana podsjećaju da je za četiri mjeseca, od jula do danas, zabilježeno osam samoubistva, a samo u protekloj nedelji dvojica Budvana su sebi oduzela život.

"Trend koji liči na epidemiju zahvatio je grad, a grad ćuti, izostaje odgovor institucija i adekvatna sistemska podrška. Neformalna grupa građana koju su činili dr Srđa Zlopaša, psihoterapeutkinja Tatjana Mitrović, Dušica Vugdelić, Luka Vučković, Milija Bulatović, Blanka Đurašević, Danilo Nikolić, Balša Mitrović, Željko Dapčević, Marijana Božović, Saša Samardžić, Sanja Vojnić, Zoran Drakuluć i Milena Asanović sastala se u Starom gradu i učinila korak naprijed u prepoznavanju važnosti zajedničkog angažovanja na rješavanju ovog izazova, koji predstavlja ozbiljan društveni problem. Suočeni s porastom broja slučajeva suicida, sastanak je bio posvećen pronalaženju konkretnih koraka i strategija koje će pomoći u rješavanju ove krizne situacije", navodi se u saopštenju.

Identifikovani su početni koraci koji uključuju kontinuirano podizanje svijesti u zajednici kroz okrugle stolove, tribine i radionice, osnaživanje podrške za osobe u krizi kroz formiranje savjetovališta, kao i unapređenje pristupa mentalnom zdravlju otklanjanjem stigme koja postoji, a koja sprečava traženje pomoći uslijed osjećaja stida i krivice koji izaziva.

"Svjesni važnosti sveobuhvatnog pristupa, grupa je istakla potrebu za daljim istraživanjem, saradnjom i koordinacijom između svih relevantnih aktera kako bi se implementirali predloženi koraci na terenu. Ovo je tek početak dugog puta, ali je isto tako naglašena važnost početnog koraka u suočavanju s ovim izazovom. Ova inicijativa odražava predanost zajednice da se solidarno suprotstavi ovom ozbiljnom problemu i posvećenost stvaranju okoline koja podržava mentalno zdravlje svakog pojedinca", zaključuje se u saopštenju.