17-05-2020

Epidemija u Srbiji posustaje, ali mjere moraju da se primjenjuju

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji veoma dobra, ali da ne treba zaboraviti mjere i preporuke.


Foto: Beta/Vlada Republike Srbije

Ona je za Radio televiziju Srbije ocijenila da epidemija korona virusa u Srbiji još traje, ali da posustaje i dodala da očekuje da će brojevi pokazati da je opasnost iz dana u dan manja.

Ističući da je da je situacija u zemlji "veoma dobra i povoljna", ona je upozorila da mjere i preporuke za suzbijanje i kontrolu širenja virusa među građanima treba da budu u primjeni jer je to jedini način da se pozitivno utiče na epidemiju.

"Кriterijumi za odjavljivanje epidemije se razmatraju, međutim, mi još govorimo o aktivnostima koje se iz dana u dan prate parametre pozitivnosti u odnosu na broj testiranih i u odnosu na broj klinički manifestnih slučajeva", objasnila je Jovanović.

Ona je rekla da je počela provjera kolektivnog imuniteta, navodeći da istraživanje protiče veoma uspješno.

"Veliki broj porodica je zainteresovan da se odazove pozivu. Upravo ovim istraživanjem ćemo saznati koliki smo kolektivni imunitet stekli tokom epidemije", navela je Jovanović.


Izvor: Beta