17-03-2020

EU zatvara spoljne granice na 30 dana

Lideri 27 zemalja članica Evropske unije (EU) večeras su, u cilju limitiranja širenja koronavirusa, podržali privremenu mjeru koja podrazumijeva restrikciju svih putovanja u Uniju koja nijesu od suštinske važnosti, na 30 dana.


Foto: Reuters/Annegret Hils

”Na zemljama članicama je da primijene ovu mjeru, a rečeno je da će to odmah da se uradi”, kazala je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

Nakon video konfrencije sa liderima 27 zemalja članica EU, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel poručio je da je predlog EK o uvođenju restrikcije ulazaka na spoljnim granicama EU dobio podršku zemlja članica.

”Da bi se dodatno limitiralo širenje virusa, dogovorili smo se da ojačamo spoljne granice primjenom koordinisane privremene restrikcije ulazaka koji nijesu od suštinske važnosti i to na 30 dana”, poručio je Mišel.

U Briselu kažu da očekuju da da će ovom mjerom EU imati ”jedinstven i ujedinjen” pristup kada je riječ o spoljnim granicma, prenosi Tanjug.

Ranije je objavljeno da će od restrikcije ulaska u EU biti izuzeti građani Unije, oni sa stalnim boravkom u EU, članovi porodica državljana EU, diplomate i osoblje kao što su doktori, medicinske sestre i eksperti koji pomažu da se zaustavi korona virus, kao i ljudi koji prevoze robu.

Istovremeno, lideri EU i institucije Unije pozvali su na omogućavanje kretanja robe unutar granica EU i povratka građana u svoje države.