07-03-2022

Evo kako zagrljaji pozitivno utiču na zdravlje

Otprilike pet sekundi zagrljaja dnevno dovoljno je za sreću, ali i za zdravlje. Zato - grlite se!


Ilustracija, Foto: Pixabay

Zagrljajem izražavamo svoja osjećanja i komuniciramo bez da progovorimo. Ovaj čin važan je dio naše kulture pa tako u zagrljaj trčimo u gotovo svim prilikama. Osim što se zagrljajem iskazuje naklonost i ljubav, njime oba pola pokazuju zahvalnost i sreću. Naučnici se slažu da nam je dodir potreban za život te da grljenje nosi niz prednosti za psihičko, ali i fizičko zdravlje.

Smanjuje stres

Zagrljaj podstiče lučenje oksitocina koji smanjuje stres i tjeskobu. Grleći sami sebe ili nekog drugog, zapravo smanjujete negativne učinke stresa. Uslijed zagrljaja, hipofiza luči oksitocin i snižava krvni pritisak te otkucaje srca, ali i kortizol koji je odgovoran za stres. Istovremeno se luče dopanin i serotonin.

Dugo, duže…

Uzmite trenutak i zagrljajem pokažite osobi koliko vam znači. Taj gest će je svakako oraspoložiti - ali pazite da je ne grlite prebrzo, odnosno prekratko. Kad bismo kratki zagrljaj u ‘prolazu’ uporedili s onim od pet ili 10 sekundi, jasno je da bi dugi zagrljaji pobijedili. Zato neka zagrljaj potraje najmanje pet sekundi.

Poboljšava zdravlje u starijoj dobi

Otkako se pojavila epidemija virusa korona, osobe starije životne dobi najviše su bile pogođene mjerema distanciranja te im je vjerovatno najviše nedostajao zagrljaj. Donedavno se nije znalo ima li grljenje različite ili jače učinke u različitim periodima života.

No istraživači su potvrdili da su one starije osobe, koje su imale koga zagrliti, uvijek ili uglavnom iskazale da se osjećaju zdravije naspram starijih koji se nisu grlili. Naravno, dodir smanjuje bol te nivo glukoze u krvi - jedan razlog više da se zagrlite!

Ojačaće samopoštovanje

Dokazano je da za djecu maženje znači ljubav i pripadnost te da je dodir ključan element povezivanja od najranijih dana. Takvi trenuci ostaju zapamćeni na ćelijskom nivou, a u kasnijoj dobi zagrljaji pomažu da ih se prisjetimo i povežemo sa pozitivnim reakcijama, a to znači i povezivanje s vlastitom osobnošću. Sreća i zadovoljstvo samo su neki rezultati tog procesa.


(Naturala.hr/Nezavisne)