24-04-2020

Evo zašto su petunije i surfinije kraljice balkona!

Sadi se u maju, buja sve do oktobra, u toplijim krajevima čak do kraja godine, ne zahtijeva veliku brigu i dobro podnosi vrućine. Ova biljka veoma lako podnosi ekstremno visoke, ali i niske temperature.


Foto: jparkers.co.uk

Ako je vaš balkon najveći dio dana pod zracima nemilosrdnog sunca, a ukućani nemaju mnogo vremena da brinu o cvijeću, onda vaš izbor treba da budu petunije i surfinije.

Ovo je jedna od najljepših vrsta cvijeća jer može da se nađe u velikom broju boja, lako se održava, a rasad nije skup. Ovaj atraktivni cvijet i najmanji balkon pretvara u pravi šareni raj. Ipak, u prilog petunijama najviše ide činjenica da ne traže veliku njegu.

Rasad petunija obično se kupuje u maju i tada se presađuju u prozorske sandučiće, saksije ili žardinjere. Pošto su jednogodišnje biljke, da ne biste morali tokom ljeta da ih prihranjujete, najbolje je odmah da ih posadite u humusom bogatu zemlju. Ova biljke se lako primaju i brzo bujaju. Tokom ljeta ih treba orezati nekoliko puta, a prvi put već u junu. Orezivanje nije neophodno, ali ukoliko se to ne uradi, stabljike će se izduživati i cvetovi biti manji i ređi. Takođe, na kraju ljeta petunija će biti “umorna” i zbog nedostatka gvožđa počeće da joj se lijepe listovi.

Naredno orezivanje treba da se odradi krajem jula ili u avgustu, odnosno kada počne da se stvara seme. Precvjetale cvjetove treba neprestano uklanjati, jer iscrpljuju biljku.

ZALIVANJE petunija se obavlja ujutru i kasno uveče tokom najvećih vrućina. Najbolje je ukoliko voda nema mnogo krečnjaka, pa ako je iz česme mora da odstoji u otkrivenoj posudi. Ne treba kvasiti cvjetove, već treba zalivati u tacnu ili kod korena.

Petunije moraju da se prihrane tečnim đubrivom za cvjetnice, a dovoljno je to uraditi jednom mjesečno. Prihrana nije neophodna, ali je krajem ljeta korisno zalivati vodom u kojoj je preko noći odstojala kopriva, kako bi dobila potrebno gvožđe.

VISEĆE petunije su odličan izbor za terase koje su zaštićene od vjetra i na kojima mogu da se zakače kuke. Viseća petunija izuzetno bogato cvjeta u svim mogućim bojama od maja do oktobra, naročito ukoliko se prihranjuje. Viseće petunije moraju da se drže na osunčanom mjestu i da se redovno uklanjaju precvjetali cvjetovi.

BORDURA kraj staze takođe može da se napravi od petunije, s obzirom na to da ovaj cvijet ne raste u visinu veću od 30 cenntimetara. Petunije se, zahvaljujući velikom broju boja, lako kombinuju sa ostalim perenama. Odlično izgleda kao krug oko drveta ili kao prvi red rondele. Petunije se mogu kombinovati na svim zelenim površinama, jer neprekidano cvjetaju do pozne jeseni.

BOJE treba kombinovati prema dobro poznatom sistemu tople i hladne, kao što rade slikari. Crvene petunije najljepše izgledaju u kombinaciji sa bijelim, žute sa ljubičastim, narandžaste sa crnim i tako dalje.

SURFINIJA

SURFINIJE su sitnija viseća sorta petunija, a najljepši su ukras na terasama, balkonima i prozorima. Obilno cvjetaju u raznim bojama od maja do oktobra. Međutim, zahtijevne su i traže pažnju. Ovaj hibrid je nastao u Japanu 1992. godine, a slapovi mogu da budu dugački i po 1,5 metar.

Foto: jparkers.co.uk

Surfiniji odgovara osunčano mjesto, a ako se zasadi na polusjenovito mjesto ljeti se zaliva samo jednom dnevno. Najvažnije je da nikada ne ostane bez vlage. Inače, zaliva se redovno, ali umjereno, rano ujutro ili kada padne mrak i to isključivo mlakom vodom.

Što je boja cvijeta surfinije svjetlija, to je veća potreba za đubrivom - jednom nedjeljno. Ukoliko su listovi surfinije blijedi, svijetli i raspoznaju se žile - prihrana nije dovoljna.



Izvor: Novosti.rs