08-04-2020

Evropska komisija: 3,8 miliona eura pomoći za Zapadni Balkan

Evropska unija (EU) će sa više od 15,6 milijardi eura finansijske pomoći podržati svoje partnere u svijetu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Evropska komisija: 3,8 miliona eura pomoći za Zapadni Balkan | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Od te sume 3,8 miljardi eura predviđeno je za Zapadni Balkan i neposredno susjedstvo EU, kažu u Evropskoj komisiji (EK), prenosi Tanjug.

U EK navode da će se EU fokusirati na podršku partnerskim zemljama u rješavanju trenutne zdravstvene krize i humanitarnih potreba, jačanju njihovih zdravstvenih sistema, kapaciteta za istraživanje i suočavanje sa pandemijom, kao i na ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja krize COVID19.

Komesar za proširenje, Oliver Varheji kaže da će u okviru globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa EU preusmjeriti više od 3,8 milijardi EUR zamljama Zapadnog Balkana i južnog i sjevernog susjedstva Unije.

"Sredstva su namijenjena njihovim stvarnim trenutnim potrebama. Mi dijelimo kontinent i samo zajedno možemo da uspjemo", rekao je Varheji.

U EK najavljuju da će se za potrebe afričkih zemalja izdvojiti 3,25 milijardi EUR.

Dodaje se i da će EU organizovati video donatorsku konfernciju kako bi se prikupila dodatna finansijska sredstva i podržala pomoć koju Svjetska zdravstvena organizacija daje najugroženijim zemljama.

Izvor: MINA News