20-04-2020

Evropski parlament: Odbor podržao izvještaj o Zapadnom Balkanu

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlmamenta usvojio je izvještaj o Zapadnom Balkanu, u kome se traži bolja kontrola pristupnog procesa, jači angažman EU na Zapadnom Balkanu, ali i nastavak finasiranja država kandidata za članstvo.


Foto: Pixabay

U dokumentu traži se jasna EU perspektiva država zapadnog Balkana, ne samo zbog tih država, već i zbog ostvarivanja političkih, ekonomskih i bezbjednosnih interesa EU.

"Evropska unija morala bi da osigura da metodologija proširenja ide u prilog reformama i punopravnom članstvu, kao krajnjem cilju zemalja kandidata", navodi se u izvještaju.

U tom dokumentu se, između ostalog, navodi da EU treba da osigura da se reforme na zapadnom Balkanu sprovode radi jačanja kapaciteta države, osiguravanja primjene sudskih odluka, jačanja pravosuđa i napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U nacrtu izvještaja navodi se i da se poslanici protive smanjenju pretpristupnih fondova, smatrajući da to može da uspori reforme u zemljama zapadnog Balkana.

"EU bi trebalo da da prioritet konkretnim projektima koji su u korist građana zapadnog Balkana i da osigura da se pretpristupno finansiranje dodjeljuje na transparentan, proporcionalan i nediskriminatorski način, na osnovu pokazatelja uspješnosti koji mjere napredak zemalja korisnica u sprovođenju reformi", navodi se u izveštaju.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula smatra da se usvojenim izvještajem šalje snažna podrška želji i naporima država Zapadnog Balkana da postanu dio EU kada dostignu sve kriterijume za članstvo.

"To je takođe jasan znak da podržavamo nastavak procesa proširenja u cjelini, kao jednog od najuspješnijih procesa koji se sprovode u EU", naglasio je Picula.

Izvještaj će biti proslijeđen Evropskom parlamentu radi razmatranja i glasanja na sledećoj plenarnoj sjednici zakazanoj za 13. maj.

Izvor: Portal RTCG