27-01-2020

Fabris: Oprezno sa ribolovom

Svaka lovna sezona sa sobom nosi različite vrste ribe za ulov, promjene vremeskih prilika ali i druge probleme koje ograničavaju ribare u uobičajenom lovu. O problemima sa kojima se suočavaju kao i vrstama ribe koje se trenutno mogu loviti u budvanskom priobalju, razgovarali smo sa Tihom Fabrisom, iz kluba sa sportski ribolov "Širun".


Foto: Screenshot

U toku je zimska lovna sezona, a svakodnevno sa budvnaske rive možemo vidjeti barke i ribare koji pokušavaju da ulove on vrste koje su trenutno najdostupnije.

Tiho Fabris iz udruženja ribara "Širun" kaže da su u ovom periodu lovili luce, kokote, arbune i lignje.

"Pa najviše što se u ovom periodu lovilo,to je riba koja se zove arbun, ona ide na dubinu, na peškafondu se hvata i ima je dosta, mislim nije sad previše ali ima. Ove zime je bilo dosta liganja se moglo pohvatati, velikih i malih, isto ili na peškafondu ili pendulanjem, a uglavnom u zadnje vrijeme su se na malo većoj dubini pojavile kokoti i lucevi, a oni se pretežno hvataju sa parangalom" kazao je Fabris.

Fabris navodi da ova lovna sezona nije bila baš dobra, kao problem vidi vremenske prilike, osjeku, kao i ronioce koji uništavaju mladu ribu i ne dozvoljavaju joj da se mrijesti, a upravo sada je baš pogodan period za to.

"Znači čim je velika osjeka riba se povlači u dubinu, jer ona ne voli ovakve promjene, međutim samim tim kad je osjeka velika i bistrine su velike. Samim tim riba može da vidi i mreže i sve te stvari koje se upotrebljavaju za njihov izlov.
Kao što sam i rekao, primjećena je ovih dana, baš smo mi iz kluba primjetili da, jer smo tu često na rivi, a i oko barki ima vazda pomalo posla, aktivnost ronioca.

Ronioci se bave onim zabranjenim sredstvima, plivaju sa bocom. Sada je vrijeme mrijesta i izlova hobotnica.

Jer hobotnice sada kada je velika osjeka dolaze pri kraju, pri obali, da bi jele školjke, da bi se priremile za mrijest, i one su sada kao polu-ošamućene i čak ih možete uhvatiti i rukom. A to je zaista problem, jer kako će biti velikih kada nema ni manjih
" navodi Fabris.

Sagovornik dodaje da hobotnica iako je predator donosi mnogo toga dobrog za druge ribe, a to je sve jedan povezan lanac. Kaže da su takvim načinom lova, koji je strogo zabranjen, osim hobotnica uništeni i jastozi i krnja.

"Znate kako, oni tu dođu kolima, otvore gepeke, navuku odijelo, boce i ulaze u more. Oni sa kraja, to rade, njima više ne treba ni čamac, ni barka ni gumnjaci. Dolaze tokom noći kada kontrole nema, i to je stravično. Sve najljepše što je u more oni su izlovili. Znači moramo mnogo voditi računa, posebno u sadašnjem periodu jer nam dolazi ljeto, sad se riba mrijesti", navodi Fabris dodajući da sada moramo zaštiti ribu ako želimo da je vratimo.

"I mi iz kluba smo predložili čak da napravimo zabrane ribarskih zona, na primjer da se dvije godine ne lovi na Jazu, pa sljedeće dvije godine cijeli budvanski akvatorijum, pa dalje Bečići.
Imali smo prezentaciju toga plana ali niko nije htio da to usvoji, niti da pokrene te stvari, a to bi valjalo. Riba bi se brzo omrijestila, ona brzo radi. Zaštitite je i ona ostaje tu" kazao je.

Kada se bliži ljetnji period riba prilazi kraju. Mrijesti se, a samim tim će doći i Skuše, Gofovi, Lampuge. Tako da i ovim putem apeluje na sve koji se bave lovom da paze na način na koji love, jer osim trenutnog uništavanje ribe ostavljaju se i dugoročne posljedice zaključuje Fabris.