16-10-2020

Fazno primjenjivati Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga

Crnogorski privrednici traže da se implementacija Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga spovodi fazno te da pojedine kompanije budu izuzete iz njegove primjene, saopšteno je na sastanku organizovanom u Privrednoj komori (PKCG).

Fazno primjenjivati Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga | Radio Televizija Budva

Na današnjem sastanku, u čijem radu su učestvovali predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave i kompanija, najavljeno je da će PKCG prema aktuelnoj Vladi inicirati izmjene tog zakona, kako bi se definisali novi rokovi njegove fazne primjene.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je usvojen u avgustu prošle godine, a izmijenjen je krajem te godine kako bi njegova primjena počela 1. januara naredne godine.

Predsjednik Komore, Vlastimir Golubović, kazao je da poslovna zajednica u potpunosti podržava novi Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, jer on doprinosi povećanju poreskih prihoda, smanjenju sive ekonomije i fiskalnog opreterećenja privrede.

“PKCG je na prvoj liniji borbe protiv sive ekonomije”, naveo je Golubović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, kazao da su privrednici tokom brojnih sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija ukazali na to da je neophodan duži testni period za primjenu tog akta, kao i refundacija dijela troškova za takozvana mala preduzeća, za koja će implementacija rješenja iz Zakona predstavljati značajno finansijsko opterećenje.

“Aktuelna situacija uzrokovana pandemijom Covid-19 otežala je ekonomske tokove i uslove za primjenu tako značajnog akta”, dodao je Golubović.

Predstavnici sektora telekomunikacija, energetike, trgovine, turizma i komunalne privrede saglasni u podršci Zakonu, ali i ocjeni da je neophodna njegova fazna implementacija.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, zahvalio je poslovnoj zajednici što uvažava napore te institucije za unapređenje fiskalnog sistema u Crnoj Gori, čemu je umnogome doprinijela otvorena komunikacija sa kompanijama.

“Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je najvažniji projekat u Crnoj Gori. Očekujemo značajne benefite od njegove implementacije, ali jednako dijelimo mišljenje predstavnika privrede da je potrebna zajednička procjena o tome da li je važno da se sa primjenom po svaku cijenu počne 1. januara naredne godine. Vrijeme nije idealno, ali i da jeste, implementacija zakona je zahtjevan proces i nemamo pravo na grešku”, rekao je Mugoša.

On je kazo da je njegov i stav PU da su zahtjevi privrednika objektivni, s obzirom na izazovne ekonomske i zdravstvene uslove, te da treba razmotriti datum početka primjene Zakona i faznu implementaciju.

“Treba dobro sagledati šta da se uradi. Fazna primjena Zakona omogućila bi svim učesnicima da ga kvalitetnije primjenjuju, a do tada vrijeme treba iskoristiti za prilagođavanje softverskih rješenja”, dodao je Mugoša.

Generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Biljana Peranović, ukazala je na izuzetno značajne i brojne aktivnosti koje su realizovali da bi se omogućila primjena Zakona od 1. januara naredne godine.

Ona je navela da se taj projekat finalizuje uz podršku Svjetske banke (SB) i Evropske komisije (EK) kojima je predočeno da će primjena Zakona početi navedenog datuma.

Golubović je kazao da je uvjeren da će te značajne međunarodne instuitucije imati razumijevanja za eventualno odlaganje primjene imajući u vidu cjelokupnu društvenu situaciju izazvanu pandemijom Covid-19.

Ivona Perazić iz Crnogorskog Telekoma saopštila je stav telekomunikacionih kompanija koje su obratile PKCG, ukazujući na neophodnost da se sa fiskalizacijom gotovinskih računa počne od 1. aprila naredne godine, a bezgotovinskih od 1. oktobra, imajući u vidu da Crna Gora kod posljednjih ne može koristiti iskustva iz okruženja.

Predstavnik Jugopetrola Nikola Jovanović, naveo je benefite novog zakona u smislu smanjenja „papirnog poslovanja", ali je takođe ukazao na neophodnost odlaganja njegove primjene kako bi se ona što kvalitetnije realizovala.

Jovanović i drugi učesnici u raspravi su, kao jedan od problema, naveli da su njihovi provajderi softvera za fiskalizaciju najčešće strane kompanije, pa je neohodno da se najprije registruju u Crnoj Gori.

On je kazao da je testni period sistema prekratak i da se mora produžiti.

Predstavnik Elektroprivrede (EPCG), Ranko Radović, kazao je da ta kompanija dostavlja više od 400 hiljada računa do 15. u mjesecu, te da bi nove obaveze po Zakonu o fiskalizaciji uticale da se taj rok ne ispoštuje.

“Kašnjenje računa moglo bi da dovede do smanjenja naplate električne energije. Predlažemo da se iz obaveze primjene ovog zakona izuzmu preduzeća koja promet ostvaruju putem mjernih instrumenata, što je praksa u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Radović.

Slične zahtjeve ima i komunalna privreda. Prema riječima predsjednika Odbora udruženja komunalne privrede Komore, Filipa Makrida, veliki broj vodovodnih preduzeća traži odlaganje primjene tog zakona, odnosno da budu izuzeti iz nje.

On smatra da je neophodno da testni period traje makar šest mjeseci kako bi se taj kompleksni posao kvalitetno uradio.

Predsjednik Odbora udruženja trgovine, Jovan Lekić, ukazao je na afirmativan stav tog sektora prema novom zakonu u cilju suzbijanja sive ekonomije, uz ocjenu da su najveći trgovinski sistemi spremni za njegovu primjenu.

On je ocijenio da je neophodno pružiti finansijsku podršku manjim trgovinama kako bi se omogućilo da posluju po novom zakonu.

Prema njegovim riječima, ključno pitanje je fiskalizacija distribucije, jer je riječ o složenom pristupu za koji nema uporednih iskustava iz okruženja.

Lekić smatra da je potrebno da fiskalizacija u budućem periodu obuhvati i ulazne fakture, a ne samo izlazne kao što je sada slučaj.

Predstavnica Montenegrostarsa, Mirjana Pribilović, ukazala je na problem prijavljivanja stranih softverskih kuća koje im obezbjeđuju programe za fiskalizaciju, tepitala da li se njihova kompanija može za to registrovati kao vlasnik softvera, na šta je dobila pozitivan odgovor.

Suada Mrkulić iz kompanije Stadion, ukazala je na izazove koje primjena zakona donosi kompanijama, u smislu kreiranja PDV prijave, jer se u fiskalizaciju ne uključuje ulazni porez na dodatu vrijednost i periodični povrat robe.

Dijeleći stanovište sa drugim učesnicima u raspravi, ona je takođe apelovala na odlaganje početka primjene zakona i faznu implementaciju.

Golubović je kazao da je uvjeren da će te značajne međunarodne instuitucije imati razumijevanja za eventualno odlaganje primjene s obzirom na situaciju zbog pandemije Covid-19.

Dejan Abazović iz PU kazao je da je interno testiranje sistema elektronske fiskalizacije započelo te da će u utorak ono biti omogućeno krajnjim korisnicima.

Predstavnik PU, Ivan Bajić, kazao je da nije potrebno raditi fiskalizaciju ulaznih faktura, jer je državi važan samo izlazni PDV. Takođe je naveo da je novina u zakonu što je omogućeno izdavanje sumarnog periodičnog računa.

PKCG će, kako se zaključuje, nastaviti intenzivnu saradnju sa Ministarstvom finansija i PU u cilju stvaranja još povoljnijeg fiskalnog ambijenta i smanjenja sive ekonomije.