30-08-2021

Festival Ćirilicom: Večeras predavanje prof. dr Jovana Delića o Dučiću

Na petom književnom festivalu Ćirilicom večeras će sa početkom u 21 čas predavanje na temu „Pjesništvo Jovana Dučića“ održati prof. dr Jovan Delić.


Foto: palelive.com

U Zborniku radova o Jovanu Dučiću (1872- 1943), koji je rezultat rada na projektu „Poetika srpske poezije druge polovine XX veka“, urednik dr Jovan Delić u Uvodnoj riječi između ostalog ističe:

„Rekao sam i ostajem pri tome da srpska poezija ima tri svoja metafizička grebena, a to su: Njegoš, Dučić, Ivan V. Lalić. To ne znači da nema još metafizičkih visova. Obojica su – i Dučić i Lalić – briljantni esejisti i pronicljivi sjajni kritičari koji, otkrivajući druge, usput, otkrivaju i sebe, i svoju poetiku. Obojica njeguju jaku kritičku svijest o sebi i posjeduju teorijsku samosvijest. Obojica su „svjetski ljudi”; znalci svjetskih jezika i svjetske poezije; obojica su, međutim, savršeno svjesni da se njihova pjesnička sudbina odigrava u njihovom jeziku i kulturi.“
U Dučićevoj poetici dr Jovan Delić nalazi za važne sljedeće teme: „Dučić je, ističući vječno trojstvo svjetske poezije – ženu (ljubav), Boga i smrt – navodio često svoje tumače na redukcionizam, pa su oni gledali te teme kao osnovne, nekada i jedine, u njegovoj lirici. Nijesu li ravnopravne navedenim trima i teme: priroda (pejzaž), otadžbina i sama poezija? Pa one komično–ironične pjesme, gosparske, dubrovačke, koje teško da možemo svrstati u neki od ovih šest razreda.“

Predavanje će, kako su kazali iz Narodne biblioteke Budve, biti upriličeno na Trgu između crkava u Starom gradu, a u uslovima kiše – u crkvi Santa Maria in Punta.