03-09-2021

Festival Ćirilicom: Večeras predstavljanje Paštrovskog almanaha IV

U okviru književnog festivala Ćirilicom u petak, 3. septembra u 21 čas biće predstavljen Paštrovski almanah IV.


Foto: Narodna biblioteka Budve

"Paštrovski almanah zauzima posebno mjesto u našem programu jer je Narodna biblioteka Budve svih ovih godina pored sve te priče o ćirilici i autorima koji pišu ćirilicom i okruglim stolovima koje smo organizovali, trudila se da afirmiše i našu kulturnu baštinu sa područja opštine Budva", saopšteno je iz Narodne biblioteke Budve.

Paštrovski almanah IV predstaviće dr Miroslav Luketić, Nemanja Kuljača, dr Predrag Zenović i Radomir Uljarević.

U uvodnoj riječi urednika odnosno redakcije ističe se da je ovaj broj posvećen trogodištu za nama:

"Trogodištu koje je donijelo i tri velike godišnjice: 100 godina od kraja Velikog rata, 100 godina od Petrovačke komune i 40 godina od razornog zemljotresa koji je zadesio Crnogorsko primorje. Ovim važnim datumima i našem odnosu prema njihovom značenju u današnjem vremenu posvećen je centralni dio ovog izdanja Almanaha. Zato je, u svom istorijskom dijelu, Almanah ujedno i rekapitulacija istorije XX vijeka – kratkog za Evropu i svijet, a dugog za sve balkanske narode.

Kao i uvijek, Almanah nije zagledan samo u prošlost. Kritičkim tekstovima o održivom razvoju, idejama i stvaralaštvom savremenih generacija, manifestacijama i projektima, Paštrovići i Budva potvrđuju svoju brigu o identitetu u vremenu pred nama. Urednička ideja vodilja bila je da su kreativnost i briga o identitetu grada preduslov za susret sa izazovima nadolazećeg vremena."

Na kraju stoji zahvalnica mnogobrojnim ktitorima i ljudima koji su svojim doprinosom omogućili ovo izdanje Paštrovskog almanaha, kao i autorima koji su mu svojim tekstovima ispunili stranice.

Na predstavljanju Paštrovskog almanaha IV, u muzičkom dijelu programa, sa paštrovskim pjesmama nastupiće ženska vokalna grupa Harmonija iz Budve.