09-09-2016

Festival “Novi val” počinje večeras u Budvi

Festival Novi Val ove godine predstavlja filmove nagrađene evropskim Oskarima, prikazane na najznačajnijim filmskim festivalima, a u muzičkom programu po prvi put u Crnoj Gori nastupaju KANDŽIJA i Gole žene, te PUNČKE, ali i domaći rok bendovi Zoon Politikon, Mazzom u fugazzu i Solid Ground. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

Festival “Novi val” počinje večeras u Budvi | Radio Televizija Budva

Festival fokusiran na novi talas kreativnih energija u regionu biće otvoren večeras u 20 časova projekcijama dvadesetominutnih filmova domaćih reditelja Dušana Kasalice i Ivana Salatića, "Biserna obala" (nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu) i "Dvorišta" (prikazan u selekciji "Horizonti" na festivalu u Veneciji), nakon čega slijede koncerti grupe Solid Ground (u 21.30h) i trija PUNČKE (u 22.30h) na agori između crkava, u budvanskom Starom gradu.

Drugog dana festivala na programu su kratkometražni filmovi "Kišobran", zatim “Kokoška” Une Gunjak i “Piknik” u režiji Jure Pavlovića, oba ovjenčana nagradam Evropske filmske akademije kao najbolji evropski filmovi 2014. odnosno 2015. godine, zatim "Jedna noć" u režiji Strahinje Savića", nakon čega slijede koncerti. Oko 21.30h prvi put uživo nastuoa budvanski mladi bend Mazzom u fugazzu, slijede Kandžija i Gole žene od 22h kao najveće zvijezde festivala, a na zatvaranju festivala omiljeni crnogorski alt. rokeri Zoon Politikon (oko 23:30h).

Programska koncepcija festivala su prvi značajni filmovi autora mlađe generacije i novi bendovi koji su snimili tek par studijskih izdanja, uz uslov da posjeduju sopstveni stil i autorski stav, odnosno stvaralačku posebnost i sviračku izvrsnost. Junaci filmova su mahom srednjoškolci ili tinejdžeri u specifičnim životnim okolnostima, u tom smislu bi trebalo da privuku pažnju mlađe publike. Muzički program je ove godine žanrovski raznovrstan, od punk-rock zvuka preko hip hopa pa sve do funka, pa čak i džeza u pojedinim pjesmama.

U slučaju kiše organizator će odrediti alternativnu lokaciju i o tome obavijestii javnost na facebook stranici NVO Agora.

Festival su ove godine pomogli HG "Budvanska rivijera", Grad Teatar Budva i likalni privrdnici a volonterska akcija festivala dio je projekta "STRONGO" koji se finansira iz fonda Evropske unije.