29-03-2021

(FOTO) Ljepote budvanskog zaleđa: Šetnja od Krapine do Zečeva

Naša sugrađanka Arina Maraš kazala nam je više pojedinosti o pješačkoj stazi Krapina - Zečevo. Staza je, kako ističe, kratka, ali i naporna zbog uspona. Počinje u Krapini, kod smjerokaza Planinarskog saveza i natpisa "Božović Pribilović", prolazi kroz mjesto Pobori, a završava u selu Zečevo.



Osnovni podaci o stazi:

- dužina: 1,4 km, u oba pravca oko 3 km.

- težina – Srednje teška

- vrijeme – 0:50 min (u oba smjera 1h 40min)

- minimalna nadmorska visina – 246 m

- maksimalna nadmorska visina – 536 m





"Od atrakcija na stazi bih izdvojila samu stazu koja vijuga kroz uspon i pored starih kućišta obraslih vegetacijom. Dalje, jedan kameni mostić, prelijepe poglede na Mrčevo polje i jezero Jaz, i naravno Zečevo selo u kojem se nalazi spomenik podignut žrtvama fašizma, do kojeg se dolazi malim stepenicama pored smjerokaza", ističe naša čitateljka.





Pošto je staza dosta kamenita i strma, smatra da je bitno odabrati udobnu obuću, po mogućnosti duboku. Tokom uspona, kako dodaje, nema vode, ali u samom selu se nalazi uređeni izvor. Ipak, pješačeći Arininu pažnju privukli su i neki drugi prizori.

"Na žalost, u blizini sela sam naišla na manje deponije, a i na samoj stazi par otpadaka ostavljenih od prethodnih planinara. Ovim putem želim da zamolim sve koji posjećuju ova divna mjesta da ne ostavljaju za sobom nešto čemu nije mjesto u prirodi", apeluje ona.

Staza je, naglasila je, dobro markirana, ali je jedno skretanje bilo malo zbnjujuce. Ono se, pojašnjava čitateljka, nalazi samo nekoliko metara prije ulaska u Zečevo selo i tu treba skrenuti lijevo, a ne desno.

Budva je u očima turista, ali i ljudi iz drugih gradova u zemlji, prepoznatljiva najviše po urbanom dijelu opštine koji je od sredine 2000-ih doživio naglu ekspanziju. Sa druge strane, ljepote zaleđa su često zanemarene, a i te kako ima šta lijepo da se vidi i doživi. Zato vašoj pažnji preporučujemo da proštetate stazom Krapina - Zečevo, ali i drugim stazama koje se nalaze na području Budve.


Pipremio: M.S.
Foto: Arina Maraš/Google Earth