27-07-2023

(FOTO) Otvorena izložba „Odraz” Balše Gobovića u Petrovcu

Izložba slika umjetnika Balše Gobovića pod nazivom “Odraz”, otvorena je u utorak, 25. jula u Spomen domu „Crvena komuna“ - galerija ,,Marko K.Gregovic" u Petrovcu.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

U ime JU Muzeji i galerije Budve prisutnima se obratila Bojana Đurović.



Izložbu je zvanično otvorila dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti, fakulteta Mediteran iz Podgorice, Marija Džoganović.

Prisutnoj publici obratio se i autor izložbene postavke umjetničkih fotografija gospodin Balša Gobović.

Kustoskinja izložbe je Jasmina Lazović.

Balša Gobović je profesor fotografije na Fakultetu Vizuelnih Umjetnosti, Univerziteta Mediteran u Podgorici. Balšin rad je velikim dijelom posvećen akademskom istraživanju i studentima, ali je takodje, predan svom ličnom fotografskom radu kroz koji zadovoljava potrebu da iskaže svoja zapažanja i misli o prirodnom i društvenom okruženju u kojem se nalazi. Njegov rad se uglavnom realizuje u tradicionalnom/analognom fotografskom medijumu, filmu, i koliko je to moguće u srebrno želatinskom ili alternativnom fotografskom otisku.
Balša je autor više grupnih i samostalnih izložbi.

...“ …gledam u oči koje su gledale cara… ”, Roland Bart, Svijetla Soba

Teorijski, kamera je u stanju da spoljašnost osobe “ucrta” na papir. To je samo ona spoljašnost koja je okrenuta prema oku kamere, objektivu. Ne možemo vidjeti ono što je sa druge strane, niti cjelokupni kontekst koji u tom trenutku okupira fotografisanog.

Fotografski portret, sa izuzetkom momento mori, je potvrda nečijeg postojanja. Nečije postojanje oslikavaće i nečije unutrašnje stanje, jer fotografija kao medijum ne mari da li je nešto važno ili ne, da li je nešto željeno ili ne. Ako je ispred objektiva, biće i na fotografiji.

Potvrda da se unutrašnje stanje fotografisanih prenosi na fotografiju je da u trenutku fotografisanja imamo potrebu za drugačijom, boljom verzijom sebe. To se oslikava na pa i na najmanjoj promjeni izraza lica ili držanju onih čiji se portret snima. Kako je svako od nas jednistven u svojoj prirodi, onda je za uspješnost portreta potrebno doprijeti do te jednistvenosti. Potreban je povratak na “obično”, “jedinstveno” Ja.



Ni jedno ni drugo stanje nije toliko interesantno, koliko sama činjenica da se prelaz iz jednog u drugo stanje zaista desio.

-tekst iz kataloga izložbe, autor Balša Gobović.

Izložba se može pogledati do 16. avgusta.