22-05-2023

(FOTO) Tri škole vjeronauke upoznale svetinje Bara i Ulcinja

Polaznici tri škole vjernouke sa područja Budve, oko pedesetoro djece, predvođeni sveštenikom Slobodanom Lukićem i ostalim vjeroučiteljima organizovali su jednodnevnu ekskurziju sa ciljem da upoznaju manastre i crkve koje nisu imali priliku da tada da posjete. Prvo odredište bio je grad Ulcinj u kojem su obišli crkvu Svetog Nikole.


Foto: L.B.

Domaćin je bio paroh Bratoljub Radović koji je djeci ispričao o istorijatu crkve koju je podgao knjaz Nikola Petrovic 1890. godine, u spomen poginulih vojnika 1878. godine, prilikom oslobođenja grada od turske vojske.

Budvanske mališane ugostila su njihovi vršanjci koji su polaznici vjernoauke pri pomenutom hramu. Dvosatno vrijeme bilo je ispunjeno pjesmom igrom u porti.U crkvi Svetog Nikole pored sveštenika Bratoljuba Radovića, za duhovni život pravoslavnih vjernika zadužen je paroh Siniša Smiljić. Tokom boravka u Ulcinju, djeca su obišla Stari grad okružen je debelim kamenim zidinama i tvrdjavama, koje su vjekovima cuvari ulcinjske: istorije, kulture i tradicije.

Za Stari grad, Ulcinjani kazu da je tvrdjava jedinstvene ljepote. Naredno odredište bio je manastir Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj Gori, dvadesetak minuta vožnje od Ulcinja. Ovo
je novoosnovani ženski manastir kojeg je nakon 90 godina, tačnije 2020. godine ponovo obnovio mitroplit crngorsko-primorski Amfilohije. Nastojateljica ove svetinje je inokinja manstira Rustovo,a nekoliko vrijednih monahinja koje žive u postu, molitvi, potrudile su se da pripreme trpezu ljubavi za sve male hodočansike,koji su uživali u netaknutoj prirodi.

Nakon dva sata odmora u ovoj svetinji, novo odredište bio je hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, najveći saborni hram u Crnoj Gori. Hram je konačno završen i osveštan 25. septembra 2016. godine, na hiljaditu godišnjicu od mučeničke smrti  Svetog Jovana Vladimira. Na hramu se nalazi 11 zvona, od kojih je naveće teško 800 kilograma. Zvona su smještena u dva pirga, posvećena Svetim caru Konstatinu i carici Jeleni, i Svetim Kirilu i Metodiju.



Kompletan istorijat hrama predočio je nastojatelj sveštenik Slobodan Zeković.Za svu djecu u gostoprimnici hrama pripremljeno je posluženje.U večernjim satima, budvanski mališani prepuni utisaka vratili su se svojim domovima jer će sigurno
svako na svoj način pamtiti ovo putovanje.

L.B.