20-11-2023

(FOTO) U nedjelju obilježeno 20 godina od otvaranja Muzeja grada Budve

JU Muzeji i galerije Budve u nedjelju, 19. novembra 2023. godine, u 19 časova u Muzeju grada Budve otvorena stalna (digitalna/virtuelna) postavka Muzeja grada Budve i predstavljeni su najvažniji kulturno-istorijski spomenici Starog grada. Na ovaj način se obilježilo 20 godina od otvaranja Muzeja grada Budve.


Foto: JU Muzeji i glaerije Budve

Na proslavi jubileja i otvaranju izložbe u ime Ustanove obratila se direktorica mr Lucija Đurašković, a izložbu je zvanično otvorila mr Dobrila Vlahović, predstavnica Ministarstva kulture i medija.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Milana Bjelobaba Gagović. Izvela je adađo iz violinske sonate u G-molu J. S. Baha.

Izložba je kao poseban projekat realizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva i firmom „Live&View Studio” iz Beograda.Autori izložbe su mr Lucija Đurašković i Marko Kentera.

Dio govora mr Lucije Đurašković:

„Časni oci, poštovana predstavnice Ministarstva kulture i medija g-đo Vlahović, poštovani predstavnici opštine, gospodine Markoviću, bivši predsjedniče opštine Budva u čijem je mandatu prije 20 godina otvoren Muzej grada Budve, direktore Turističke organizacije opštine Budva, gospodine Kuljača, predstavnici medija, uvažene dame i gospodo, dragi gosti i sugrađani. Imam večeras posebnu čast i zadovoljstvo da vas u ime JU Muzeji i galerije Budve sve srdačno pozdravim i zahvalim se na prisustvu ovom, za sve nas, grad Budvu i njenu sveukupnu kulturu, i kulturnu istoriju, kao i kulturnu istoriju kako Crne Gore, tako i Evrope veoma značajnom događaju. Događaju kad u okviru Dana naše opštine obilježavamo i jubilej 20 godina od osnivanja Muzeja grada Budve i kada prvi na našim prostorima uspijevamo da realizujemo novu stalnu virtuelno-digitalnu postavku ovog kompleksnog muzeja sa arheološkom i etnografskom zbirkom a takođe predstavimo i najznačajnije kulturne spomenike Starog grada Budve, na čemu se zahvaljujemo pokrovitelju Turističkoj organizaciji opštine Budva kao i Opštini Budva.”Dio govora mr Dobrile Vlahović:

„Neka ova inovativnost, virtuelna muzejska postavka postane pokazatelj kako se na savremen način stvaraju veze sa istorijom ovog prostora inspirišući nas da cijenimo ljepotu i vrijednosti koje su oblikovale našu zajednicu. Koristim priliku da Opštini Budva čestitam predstojeći praznik, kao i jubilej 20 godina postojanja ovog muzeja uvaženoj direktorici.”


Projekat virtuelne/digitalne postavke Muzeja grada Budve je stalna (virtuelna/digitalna) postavka i realizuje se kroz formu primjene najsavremenijih tehnoloških rješenja, u vidu višejezične internet/mobilne aplikacije „Hologradˮ, koja se nalazi u internet prodavnici ili na drugom mjestu na koje se korisnik automatski usmjerava. Ova interaktivna aplikacija povezana je sa kompatibilnim internet sajtovima koji je dopunjuju. To je multimedijalni digitalni prikaz izabranih muzejskih predmeta i lokacija kroz proširenu realnost. Ovom postavkom predmeta iz Muzeja i okolnih lokacija u Starom gradu Budve, Muzej grada Budve će imati prestižno mjesto na mapi evropskih muzeja po atraktivnosti i inovativnosti prikazivanja predmeta i lokacija.