07-08-2022

(FOTO/VIDEO) Građani Budve u velikom broju pružili podršku prosvjetarima

Na inicijativu Đačkog parlamenta SMŠ “Danilo Kiš”, građani Budve večeras su se u velikom broju okupili na Trgu sunca u našem gradu, kako bi pružili podršku prosvjetarima koji od utorka protestuju zbog dugogodišnje stambene problematike.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Podršku prosvjetarima pružilo je više stotina građana Budve. Među okupljenima mogli su se vidjeti kolege, bivši i sadašnji učenici, građani sa djecom, ali i predstavnici Opštine Budva i pojedinih političkih partija.

Tridesetak profesora koji štrajkuju već šesti dan ne gube nadu da će instuticije sistema pronaći način da riješe njihov problem, a veliki vjetar u leđa da nastave borbu dali su i okupljeni građani koji su masovno izrazili emaptiju.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Prosvjetari su izrazili zahvalnost svima koji su se večeras okupili na Trgu sunca.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Kako je u svom obraćanju kazao profesor Krsto Vuković, član Organizacionog tima podstanara koji stoji iza protesta, to što su građani prepoznali kompleksnost situacije u kojoj se prosvjetari nalaze, dokaz je da godine rada u školama nisu bile uzalud. Kako je naglasio, sve ovo što se dešava u savremenom društvu i na nivou globalizacije nije baš toliko zaživjelo u Budvi.

"Da otuđenost nije reprezentativna karakteristika i ovog grada, a bogami je uzela maha. Došli smo ovdje da bismo zaštitili javni interes, uprkos tome što smo čuli i negativne komentare koji nas svrstavaju u političku ravan. Žao mi je što smo narušili estetiku ovog prostora. Svjesni smo da je ovaj radikalan potez doveo do toga da ćemo nekada morati da objašnjavamo ovo što smo uradili, a naročito štrajk glađu. Ali, kao ljudi koji ne vode računa samo o sebi već i o javnom interesu, dali smo akcenat etici. Dakle ne estetici, moralnoj kategoriji, onome što je povezujuće za ljude i što će nam pomoći da opstajemo na ovom prostoru, ukoliko izdržimo i istrajemo u njegovanju osnovnih vrijednosti", poručio je Vuković.



Članica Organizacionog tima, profesorica Dragana Jelić kazala je okupljenim građanima da oni večeras drže čas.

"Ovo je čas u kome ste vi pokazali da smo mi ostavili dubok trag. Crna Gora još uvijek nije izgubila empatiju i razumijevanje i ja sam vam svima večeras zvahvalna na tome. Nije bitno koliko nas je večeras, nije bitna masovnost, a ja vidim da je večeras ima i to mi je jako drago. Dali ste mi vjetar u leđa, a vama koji ste kao roditelji večeras prisutni svaka čast. Svaka čast što poštujete crnogorsku tradiciju vaspitanja vaše djece i mene koji sam bila dio u vaspitanju generacija zajedno sa svojim kolegama. Ovaj Trg ima simboliku, Trg je sunca. Ja se nadam da iz ovog tunela mraka u kome očekujemo samo jedan krevet izađemo sa svjetlošću. Možda ovaj trg upravo ima i takvu simboliku", naglasila je ona.



Bivši učenik SMŠ "Danilo Kiš" Luka Nikolić istakao je da je sa svojim prijateljima osjećao moralnu obavezu da bude uz ljude koji su postavili temelj onoga što čini njihov današnji život.

"Oni su nas nepovratno oblikovali i izveli nas na pravi put. Smatramo da je naša obaveza da budemo uz njih kada je njima najteže i kada su najranjiviji", poručio je Nikolić.



Podršku prosvjetarima večeras su pružili i potpredsjednik i poslanik Demokrata Dragan Krapović, sekretar za investicije Opštine Budva Joko Popović, službenik ovog sekretarijata Marko Asanović, predsjednik Prave Budva Aleksandar Franeta, doskorašnji sekretar za urbanizam Opštine Budva Filip Popović...

Pojedini budvanski prosvjetari privremeno su u subotu prekinuli štrajk glađu, uslijed podrške koju su dobili od bivših učenika, ali i nužnosti povratka na radna mjesta. Kako su napomenuli, ne žele da na posao dolaze u lošem zdravstvenom stanju, s obzirom na važnost svih obaveza u okviru priprema za novu školsku godinu.

Ipak, nastaviće svoju borbu i neće odustati od toga da se hitno usele u zgrade u naselju Dubovica, uz zahtjev da cijena kvadrata bude 650, umjesto 890 eura. To su i dva osnovna zahtjeva koja su uputili Vladi Crne Gore.

Istorijat ovog aktuelnog problema seže u 1997. godinu kada su tadašnje opštinske strukture odlučile da riješe stambenu problematiku zaspolenih u školstvu.

Podsjetimo, građevinski radovi u Dubovici počeli su 2013. Kamen temeljac za zgrade budvanskih prosvjetara postavljen je krajem maja 2015. godine, a tada je bilo predviđeno da radovi budu završeni u roku od 18 mjeseci.


M.S.