10-06-2022

(FOTO/VIDEO) Odbor povjerenika Opštine Budva usvojio sve odluke nakon rasprave o povredi Poslovnika o radu

U skupštinskoj sali Opštine Budva danas je održana četvrta sjednica Odbora povjerenika na kojoj su jednoglasno usvojeni svi predlozi odluka koji su se našli na dnevnom redu. Na samom početku došlo je do nesuglasica između predstavnika izvršne vlasti i pojednih članova Odbora u vezi pravne procedure donošenja pojedinih odluka. Nakon žustre rasprave i kratke pauze Odbor je uvažio prigovor Nikole Jovanovića, poništio prethodnu spornu konstataciju, pa su stvoreni uslovi za dalji, nesmetani tok sjednice.

(FOTO/VIDEO) Odbor povjerenika Opštine Budva usvojio sve odluke nakon rasprave o povredi Poslovnika o radu | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Na početku zasijedanja i usvojeng izvještaja sa prethodne sjednice, u trenutku prelaska na dnevni red proceduralno se javio za riječ Nikola Jovanović, šef kabineta predsjednika Opštine Budva ukazujući na povredu Poslovnika o radu Odbora, optužujući članove da su napravili nedopustivu pravnu grešku donoseći odluke van skupštine, odnosno stavljajući van snage odluke koje je predsjednik Opštine Budva Marko Carević na prethodnoj sjednici povukao sa dnevnog reda, a kojima je istekao zakonski rok važenja, te da će to biti objavljeno u Službenom listu. Jovanović je bio izričit da se ispravi greška, u protivnom pozvao je sve prisutne da napuste današnju sjednicu.

Diskusija u skupštini poprimila političku konotaciju

Članovi Odbora takođe su imali podijeljene stavove po pitanju spornih odluka koje su po sili zakona prestale da važe, ali ih nisu javno na sjednici konstatovali nevažećim, već je to učinjeno na jednom od internih sastanaka.


Foto: Portal RTV Budva

U polemiku sa Jovanovićem uključili su se sekretarka u Skupštinskoj službi Marija Kusovac, načelnik Službe za naplatu komunalija Ninoslav Kaluđerović, te članovi Odbora povjerenika Miško Rađenović i Saša Unčanin koji su tvrdili da je sve bilo po zakonu, dok su dvije članice Odbora Snežana Mugoša i Radmila Lainović bile saglasne sa prigovorom Jovanovića.

Mugoša govorila o neslaganju u Odboru povjerenika

Mugoša je jedina javno priznala da se članovi Obora nisu složili u vezi načina odlučivanja po pitanju spornih odluka, koji je kako je istakla, morao da bude javan i transparentan, na sjednici, a ne da se provlači kroz konstataciju.

"Nas su u skupštinskoj službi uputili da na ovaj način može da se donese ovakva konstatacija, gospođa Lainović i ja smo insistirale da se dopuni dnevni red, da se glasa, međutim mi po tom pitanju nismo imali većinu", kazala je Mugoša.

Zbog uzavrele atmosfere i oprečnih mišljenja, te bojazni da sjednica neće biti nastavljena Sonja Vukićević, predsjednica Odbora povjerenika Opštine Budva dala je kratku pauzu nakon koje je poništena prethodna konstatacija Odbora u vezi spornih tačaka i nastavljen dalji rad.


Foto: Portal RTV Budva

Članovi Odbora su u nastavku današnje sjednice jednoglasno usvojili svih deset predloga odluka.

Po završetku sjednice izjave za medije dali su predsjednica Odbora povjerenika Opštine Budva Sonja Vukićević i Nikola Jovanović, šef kabineta predsjednika Opštine.

"Sporne su nam još uvijek tačke koje su donešene prije nego što je Odbor povjerenika došao na svoju funkciju i koje nijesu povučene od strane predsjednika, a koje su na prošloj sjednici, tih 12 tačaka povučeno, i mislimo da to nekeko moramo rješavati. Nijesmo htjeli da dovodimo u pitanje rad Odbora povjerenika jer opet to je rad Skupštine Budva i zato smo povukli konstataciju koju smo donijeli", kazala je Vukićević.


Video: Portal RTV Budva

"Po nama je u prvom dijelu sjednice došlo do nezakonitog postupanja Odbora povjerenika, na to smo ukazali jer nam je saopšteno kroz konstataciju uvođenja u dnevni red da se Odbor sastao i donio neku preliminarnu odluku koja nije odluka donešena na sjednici. Smatrali smo da je definitivno prekršen Poslovnik o radu Odbora povjerenika, Statut i Zakon o lokalnoj samoupravi, na šta smo mi ukazali i u nastavku sjednice uslijedilo je povlačenje te konstatacije na naše veliko zadovoljstvo", kazao je, pored ostalog, Jovanović.


Video: Portal RTV Budva

Usvojene su sledeće odluke:

- Opštinski plan za zaštitu i spasavanja od poplava Predlog Odluke o davanju nepokretnosti na upravljanje i korišćenje (tržnica)

- Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju DOO“Komunalno“ Budva

- Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju DOO“Parking servis“ Budva

- Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju DOO“Pogrebne usluge" Budva

- Odluka o bratimljenju između Opštine Budva, Crne Gora i Grada Užica, Republika Srbija

-Odluka o bratimljenju između Opštine Budva, Crna Gora i gradske Opštine Vračar, Republika Srbija

- Rješenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta DOO “Otpadne vode"

' Rješenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta DOO “Vodovod i kanalizacija“

- Zaključak o usvajanju Izvještaja o poslovanju sa finansijskim izvještajem DOO “Akademija znanja“ Budva za 2021.godinu

J.M.