21-06-2020

(FOTO/VIDEO) Više hiljada građana na litiji u Budvi

Litiji koja je danas održana u Budvi prisustvovalo je više hiljada građana i u pitanju je najmasovnija litija u našem gradu do sada. Molitveni vhod predvodio je episkop budimljansko-nikšićki sa sveštenstvom.

(FOTO/VIDEO) Više hiljada građana na litiji u Budvi | Radio Televizija Budva

Litija je protekla mirno i bez incidenata, a nije bilo primjetno pojačano prisustvo policije.





Organizatori su apelovali da u litiji građani poštuju mjere NKT-a, kao i na to da nema mjesta neprimjernom skandiranju.

Građani su uzvikivali "Ne damo svetinje".












Molebanu i litiji prisustvovali su: predsjednik Opštine Budva Marko Carević, šef Kabineta predsjednika Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva Krsto Radović, sekretar Sekretarijata za investicije Mladen Mikijelj, predsjednik OO Demokrata Budva Mijomir Pejović, odbornik DF-a u lokalnom parlamentu Đorđije Vujović i menadžer Opštine Milo Božović.

Krst na čelu povorke nosio je pripadnik budvanske interventne jedinice Vuk Vuković, koji je "Vijestima" kazao da će u ponedjeljak razdužiti uniformu.

Evanđelje je pročitao vladika Joanikije.



Kod crkve Svete Petke povorku je dočekao starješina hrama protojerej-stavrofor Jovo Bajković, a okupljenima se obratio episkop Joanikije.



Kako je vladika poručio, u ono komunističko vrijeme mnogi su govorili da je sve dobro, samo ne valja što komunizam goni crkvu i sve druge religije, dok je današnje vrijeme slično, ali je mnogo gore, zato što, istako je, danas gone i diskriminišu samo pravoslavnu crkvu.

"Sve što je komunizam stvarao, vidjeli smo kako je prošlo. Sve je propalo, nije ostalo kamena na kamenu zato što je to bila bezbožna priča", rekao je on i dodao:

"Ovi danas misle da će goneći crkvu napraviti dobro nešto u Crnoj Gori. Ne može se goneći crkvu ništa dobro stvoriti. Mogu samo problemi, kao što su već nastali, draga braćo i sestre. Mnogi se pitaju šta je to izvelo veliko broj građana na litije. Izvela nas je ljuta nevolja", kazao je vladika i dodao:

"Ako se u nekoj državi ugrožava sloboda vjere, onda se ugrožava i svaka druga sloboda", naglasio je obraćajući se narodu episkop Joanikije.





Vladika je pohvalio policajce koji su podnijeli ostavke nakon nemilih scena ispred zgrade Opštine Budva, kao i izjavu predsjednika Carevića da mu je vjernost crkvi preča od fotelje.

Govor je održao i predsjednik Opštine Carević.



Arhijerejski namjesnik budvanski, protojerej Boris Radović pozdravio je, majku predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, najstariju učesnicu litije.

Iguman manastira Reževići, arhimandrit Hrizostom pozvao je vjerni narod na Svetu tajnu jeleosvećenja koja će u toj svetoj obitelji biti služena u četvrtak u 19 časova.

U parohijskom domu hrama Svete Petke potom je upriličeno posluženje, a vladika i funkcioneri su se potom pošli u manastir Stanjevići.



Litiji je prethodio moleban u hramu Svete Trojice u Starom gradu.






Veliki broj građana širom Crne Gore i večeras je iskazao nezadovoljstvo povodom Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je Vlada usvojila krajem decembra prošle godine.